Прокуратура вимагає від мера Рівного встановити економічно огрунтовані тарифи на комунальні послуги

УНІАН. Прокуратура Рівненської області внесла подання на адресу міського голови Рівного Віктора ЧАЙКИ з вимогою вжити невідкладних заходів з усунення виявлених порушень прав споживачів у сфері житлово-комунальних послуг.
Як передає кореспондент УНІАН, у подання йдеться про те, що Рівненська міськрада досі не встановила економічно обгрунтовані тарифи на комунальні послуги, які надають новостворені підприємства комунальної власності міста (`Комуненергія` і `Телотранссервіс`). Крім того, не проведено перерахунку тарифів за фактично спожиті послуги (у тому числі за централізоване опалення та підігрів води) впродовж жовтня-грудня 2006 року, чим порушено конституційні права та інтереси громадян.
Питання у прокуратури до міської влади щодо необхідності перегляду та встановлення економічно обгрунтованих тарифів виникло головним чином у зв’язку зі зміною статусу вище зазначених двох комунальних підприємств та передачею їх з обласної комунальної власності до міської. Фактично, ці підприємства, які міська влада планує об’єднати в одне, продовжують надавати свої послуги за тарифами, які дісталися їм у спадок від попередніх організацій. Зокрема, з 15 жовтня 2006 року рівняни, які мають лічильники, платять за 1 кубометр гарячої води по 7 грн. 58 коп. на місяць, а за опалення 1 кв. метра житлової площі – 4 грн. 16 коп., тобто тарифи зросли відповідно у 1,8 та в 3,5 раза. Нині при облдержадміністрації діє спеціальна комісія, яка вивчає економічне обгрунтування тарифів, але вона ще не завершила свою роботу. Водночас, як повідомили УНІАН в обласному управлінні житлово-комунального господарства, нині про перегляд тарифів на комунальні послуги для населення не йдеться. Ймовірно, що їх переглядатимуть у бік збільшення, враховуючи зростання ціни на газ, лише для промислових споживачів.
Однак прокуратура Рівненської області вимагає не лише встановити економічно обгрунтовані тарифи, але й відшкодувати споживачам кошти, переплачені ними за оплату комунальних послуг. Раніше керівники комунального підприємства `Комуненергія` повідомляли через ЗМІ, що вирахують різницю за вже оплачені комунальні послуги та їх реальною вартістю і перерахують ці кошти в рахунок оплати за послуги на наступний опалювальний сезон. Однак прокуратура наполягає на поверненні цієї різниці безпосередньо споживачам.
Водночас з вимогою встановлення справедливих тарифів за комунпослуги вдруге звернулися до Верховної Ради, Кабінету міністрів та облдержадміністрації члени об’єднання політичних та громадських організацій краю `Громадська рада`. Вони вимагають негайно перевірити обгрунтованість нині діючих тарифів та встановити їх відповідно до кількості і якості надання послуг. У разі повторного ігнорування їхніх вимог, члени `Громадської ради` обіцяють вжити крайніх заходів, організувавши акцію протесту під стінами облдержадміністрації.
Об’єднання також сформувало оргкомітет громадської експертизи тарифів на комунальні послуги, який очолив керівник обласної організації ВГО `Антикримінальний вибір` журналіст Сергій ШТУРХЕЦЬКИЙ.
Идентификатор: 583
Теплоізоляція