Секретаріат Президента доручив керівникам областей перевірити обґрунтованість підвищення комунальних тарифів

Секретаріат Президента доручив керівникам областей перевірити обґрунтованість підвищення комунальних тарифів

УНІАН. Секретаріат Президента доручив головам обласних державних адміністрацій перевірити обґрунтованість підняття тарифів на житлово-комунальні послуги в кожному регіоні.
Як передає кореспондент УНІАН, відповідне доручення оголосив перший заступник глави Секретаріату Президента Арсеній ЯЦЕНЮК сьогодні на селекторній нараді з головами ОДА.
А.ЯЦЕНЮК зазначив, що сьогодні статистика виплат за житлово-комунальні послуги є, `м`яко кажучи, сумною`. За його даними, в грудні 2005 року платежі становили 123%, в той час як у грудні 2006 ця цифра зменшилась до 80%.
А.ЯЦЕНЮК зауважив, що сьогодні ситуацію з тарифами можна характеризувати як `тарифне свавілля`, і хоча ОДА не мають відношення до формування тарифів, вони мають вживати адекватних заходів і, на думку Президента, не можуть стояти осторонь цього процесу.
`Необхідно суспільству дати чітку відповідь, чи обґрунтовано підняті тарифи`, - наголосив перший заступник глави Секретаріату Президента.
А.ЯЦЕНЮК в ході наради підкреслив, що основну тарифну складову формують підприємства житлово-комунального сектору, які визначають обсяг і розмір послуг, а потім передають ці показники міським органам самоврядування.
Водночас, за його словами, 80% тарифної політики встановлює уряд і НКРЕ, які формують ціну на газ і електроенергію.
Також А.ЯЦЕНЮК зауважив, що Україна більш-менш нормально виходить із зими завдяки тому, що вона була теплою. Він, за його словами, з острахом уявляє, що було б, якби взимку температура була дуже низькою, оскільки споживання енергії, не дивлячись на теплу зиму, підприємствами збільшилось.
Крім того, А.ЯЦЕНЮК закликав голів ОДА провести роботу зі своїми підлеглими щодо роз`яснення людям системи отримання пільг і субсидій.
Він зауважив, що після підвищення тарифів за субсидіями і пільгами звернулось лише 1,5 млн. людей, в той час як за прогнозами цих людей мало було б бути значно більше.
Він пов`язує це із бюрократизацією процесу, тому закликав провести піар-кампанію, в якій чітко б інформувалось суспільство, де, коли і як отримати ці субсидії.
Він сказав, що гроші для цього в бюджеті є, а якщо їх не вистачить, Президент звертатиметься до уряду і парламенту щодо додаткового виділення коштів на пільги і субсидії.
Идентификатор: 615
Теплоізоляція