Кабмін 15 серпня розгляне зміни до програми реформування ЖКГ на 2004-2011 роки - Рибак

Кабмін 15 серпня розгляне зміни до програми реформування ЖКГ на 2004-2011 роки - Рибак

Законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про загальнодержавну програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2004-2011 роки» буде подано на розгляд Кабінету Міністрів 15 серпня.
Про це сьогодні повідомив віце-прем`єр-міністр Володимир РИБАК під час засідання Урядового комітету з питань регіональної політики, будівництва і житлово-комунального господарства.
Як передає кореспондент УНІАН, у цілому схваливши законопроект, В.РИБАК порекомендував Міністерству з питань житлово-комунального господарства погоджувати юридичні нюанси оформлення програми з Мінюстом і джерела фінансування реформ комунальної галузі з Мінфіном.
Як повідомив міністр житлово-комунального господарства Олександр ПОПОВ, програма передбачає виконання шести завдань. Серед них – організація ефективного надання житлово-комунальних послуг, посилення демонополізації і створення конкурентного середовища на ринку житлово-комунальних послуг, забезпечення незбиткового функціонування підприємств галузі, технічне переоснащення галузі, скорочення питомих показників у використовуванні енергетичних і матеріальних ресурсів, залучення інвестицій і забезпечення суспільної підтримки житлово-комунальних реформ.
За словами О.ПОПОВА, принципово змінюється підхід до фінансування житлово-комунальної галузі, який буде направлено на підтримку інвестиційних процесів у регіонах за рахунок впровадження програмно-цільової моделі у фінансуванні житлово-комунального господарства. Вона полягає у формуванні бюджету галузі щонайменше на 3 роки і регулюванні Міністерством ЖКГ витрачання коштів, при цьому фінансування регіонів продовжуватиметься після виконання ними поставлених завдань.
За його словами, законопроект також передбачає надання державою коштів для здешевлення процентних ставок по кредитах для комунальних підприємств до нуля. Зокрема, при міністерстві планується створити державну фінансову установу, яка надаватиме кредити під 8% річних.
Для виконання програми міністерство планує за чотири роки залучити 32 млрд. грн. бюджетних коштів (по 8 млрд. грн. щорічно) і довести суму інвестицій у галузь до 118 млрд. грн. При цьому з 32 млрд. грн. на реформування житлового сектора планується виділити 12 млрд. грн.
Міністр відзначив, що для реформування галузі розроблено 15 державних програм, виконання яких контролюватиме Міністерство з питань ЖКГ. Зокрема, програми спрямовано на створення об`єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), на підтримку заходів щодо енергозбереження, на допомогу електротранспорту, на впорядкування територій і комунальне обслуговування.
Під час обговорення програми представник Мінфіну не підтримав законопроект, відзначивши, що сума, закладена в пропонованій програмі, в 9 разів перевищує кошти попередньої програми. За його словами, «нереально виділяти щороку близько 8 млрд. грн.». При цьому він запропонував Міністерству ЖКГ визначитись з усіма можливими джерелами фінансування під кожну з програм.
Крім того, Мінфін не підтримує створення фінансової установи при Міністерстві ЖКГ в тому вигляді, в якому запропонував О.ПОПОВ.
Довідка УНІАН. Закон «Про Загальнодержавну програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства України на 2004-2010 рр.» було ухвалено Верховною Радою в 2004 році.
УНІАН
Идентификатор: 2206
Aquatherm Kyiv 2024