Антимонопольний комітет перевірить рішення місцевої влади щодо комунальних тарифів

Антимонопольний комітет перевірить рішення місцевої влади щодо комунальних тарифів

Територіальні відділення Антимонопольного комітету України в усіх регіонах здійснять перевірки рішень місцевих органів влади і органів місцевого самоврядування на предмет дотримання порядку тарифоутворення на послуги ЖКГ. Відповідне доручення видав виконувач обов`язків Голови Комітету Олександр Мельниченко.

Передусім це стосується виявлення розпоряджень місцевої влади щодо тарифів для юридичних осіб, подібних прийнятим Київською міськдержадміністрацією, які Комітет рекомендував скасувати або змінити відповідно до норм конкуренційного законодавства.

Як відомо, 18.11.2008 р. Комітет висунув вимогу до столичної влади усунути дискримінаційні тарифи, підвищення яких передбачається розпорядженнями №№ 1487, 1488 та 1489. Зокрема, для супермаркетів та інших торговельних мереж, операторів мобільного зв`язку та приватних нотаріусів, банківських та страхових установ в 10 разів, а для їх конкурентів – в 3 рази. У цьому зв`язку Комітет порушив відповідну справу щодо Київської міськдержадміністрації, адже наслідком реалізації таких антиконкурентних дій місцевої влади стане збільшення цін на соціально значущі послуги і товари, в тому числі і на продукти харчування.

“Моє доручення продиктовано тим, щоб захистити українців від випадків, коли місцева влада не лише йде на затвердження комунальних тарифів без належного аналізу їх економічного обґрунтування, але й сама ініціює рішення, які носять антиконкурентний характер. Яскравим прикладом цього є безпрецедентне рішення Київської адміністрації огульно підвищити тарифи в десять разів, що неминуче вдарить по цінах, насамперед, на продукти першої необхідності, які формують кошик споживача. Тому в питанні усунення таких проблем органи Антимонопольного комітету займають жорстку і принципову позицію”, - зазначив Олександр Мельниченко, підкресливши, що дії Комітету не розповсюджуються на стосунки міської влади із стрип-барами та казино.
http://www.kmu.gov.ua
Идентификатор: 3300
Теплоізоляція