Держкомпідприємництво проти підвищення тарифів для столичних підприємців

Держкомпідприємництво проти підвищення тарифів для столичних підприємців

Представництво Держкомпідприємництва в м. Києві не погодило проект розпорядження Київської міської державної адміністрації від 24 листопада поточного року, яким пропонується підвищити тарифи на теплову енергію, централізоване опалення та постачання холодної і гарячої води.

Комітет вдруге відмовляє в погодженні регуляторного акта, яким значно підвищуються тарифи для деяких категорій підприємств. Голова Київської міської державної адміністрації 30 жовтня 2008 року видав три розпорядження, якими тарифи для деяких підприємств та бюджетних установ було підвищено в 10 разів. 20 листопада Президент України Віктор Ющенко скасував розпорядження Київського міського голови Леоніда Чернівецького від 30 жовтня.

Останній проект від 24 листопада київська міська влада вважає таким, в якому враховано зауваження Президента України та Антимонопольного комітету. Однак відмінність другого проекту полягає лише в тому, що рівень зростання тарифів для `інших споживачів та окремих суб`єктів господарювання` знижено на 5%.

Водночас, хоч і в скороченому вигляді, продовжує існувати перелік підприємств, які повинні сплачувати за значно вищими тарифами, ніж інші. Держкомпідприємництво відзначає, що дискримінація підприємств є грубим порушенням Конституції та законодавства. Більше того, таке карколомне підвищення тарифів фактично стає додатковим податком на певні види підприємництва, а встановлення податків не належить до компетенції київської міської влади.

Запропонований у проекті розпорядження порядок розрахунку суперечить Порядку розрахунку тарифів на зазначені комунальні послуги, затвердженому Постановою Кабінету Міністрів України №560 від 12 липня 2005 р., який визначає механізм формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій і поширюється на суб`єктів господарювання всіх форм власності, які надають зазначені послуги. Запропоноване київською міською владою майже десятикратне підвищення тарифів на комунальні послуги ніяк не співвідноситься з собівартістю їх надання. Проектом розпорядження також порушується порядок коригування тарифів, встановлений Постановою Кабінету міністрів України від 12 липня 2006 р. №959.

Голова Держкомпідприємництва Костянтин Ващенко відзначив, що будь-які зміни в тарифній політиці у комунальній сфері мають здійснюватися виключно в межах правового поля та з урахуванням інтересів усіх сторін – місцевої громади, підприємницького загалу та влади.
http://www.kmu.gov.ua
Идентификатор: 3330
Теплоізоляція