НКРЕ: Ціни на газ підвищені за Указом Президента

НКРЕ: Ціни на газ підвищені за Указом Президента

Національна комісія регулювання електроенергетики України змушена була підняти на 35% ціни на газ для населення з 1 грудня 2008 року.

Голова НКРЕ Валерій Кальченко сьогодні на прес-конференції пояснив, що постанова про підвищення тарифів прийнята на виконання Указу Президента, яким введено в дію рішення Ради Національної безпеки і оборони України. Але, як наголосив керівник Комісії, Прем`єр-міністр на засіданні РНБО не голосувала за це рішення.

Валерій Кальченко також нагадав, що Указ передбачав зміну методики нарахування цін, з врахуванням напрямків споживання, а не обсягів. Наприклад, якщо газ використовується для приготування їжі, то підвищення буде значно вищим (до 1326 грн за тис. м.куб.), аніж для комплексного використання (526 грн. за тис м.куб.). “Це входило в дисонанс з діючою методикою”, пояснив керівник Комісії, додавши, що це означало б суттєве збільшення ціни для 7,5 млн. споживачів.

Комісія, проаналізувавши ситуацію, прийняла рішення не змінювати методики і підвищила ціну пропорційно для всіх категорій. Так ті, хто споживає до 2,5 тис. м.куб на рік платитимуть 483 грн. за тис. м.куб. Споживачі, які використовують від 2,5 тис. до 6 тис. м.куб – 732 грн.; від 6 тис. до 12 тис м.куб. – 1490 грн., а більше 12 тис. м.куб. – 1790 грн.

За словами Валерія Кальченка, збільшення ціни на газ має збалансувати фінансовий стан НАК ”Нафтогаз України”.
http://www.kmu.gov.ua
Идентификатор: 3329
Aquatherm Kyiv 2024