АМК порушив проти КМДА справу щодо підвищення тарифів на постачання холодної води та водовідведення для юридичних осіб

АМК порушив проти КМДА справу щодо підвищення тарифів на постачання холодної води та водовідведення для юридичних осіб

Антимонопольний комітет України порушив справу за ознаками антиконкурентних дій Київської міської держадміністрації щодо підвищення тарифів на централізоване постачання холодної води та водовідведення для юридичних осіб.

Як встановив Комітет, розпорядженням № 1661 Київська міська державна адміністрація визначила тарифи на централізоване постачання холодної води та водовідведення, які є дискримінаційними до суб’єктів господарювання й суперечать вимогам конкуренційного законодавства. Зокрема, в розпорядженні для окремих підприємств встановлено плату за послуги за визначеними для бюджетних установ тарифами.

Такі дії створюють умови для зловживання ВАТ `АК `Київводоканал` монопольним становищем щодо безпідставного застосування різних тарифів до рівнозначних угод із підприємствами. Все це може призвести до спотворення конкуренції між суб’єктами господарювання.

Крім того, розпорядження було опубліковано за 7 днів до його введення в дію, тоді як законодавством передбачено не менше 30 днів. При цьому не було оприлюднено інформації щодо обґрунтування необхідності підвищення тарифу, до відома споживачів не було доведено інформацію про тарифи.

За ініціативи Антимонопольного комітету створено робочу групу за участю керівників Комітету та Київської міської державної адміністрації, перед якою поставлено завдання розробити комплекс заходів, спрямованих на наведення правопорядку у питаннях тарифоутворення на комунальні послуги.

Виконувач обов’язків Голови Антимонопольного комітету Олександр Мельниченко звернувся до Міністра економіки України Богдана Данилишина та Начальника Держцінінспекції Наталії Немодрук з пропозицією створити експертну робочу групу для зниження тарифів на тепло- і водопостачання до економічно обґрунтованого рівня.

За результатами експертизи будуть внесені відповідні подання на розгляд Уряду та Антимонопольного комітету.
http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 3367
Aquatherm Kyiv 2024