Мінпаливенерго: Київська влада несе повну відповідальність за відсутність тепла та енергозабезпечення столиці

Мінпаливенерго: Київська влада несе повну відповідальність за відсутність тепла та енергозабезпечення столиці

18 грудня 2008 року під головуванням Міністра Юрія Продана відбулась нарада з проблемних питань енергозабезпечення міста за участю представників Київської мерії, керівництва АК `Київенерго`, НАК `Енергетична компанія України`, НАК `Нафтогаз України` та ін.

Під час наради обговорено існуючі проблеми теплозабезпечення столиці.

Зокрема, обговорено стан розрахунків та заборгованість АК `Київенерго` за спожитий газ перед ДК `Газ України`, яка спричинена невідшкодуванням Київською міською адміністрацією збитків, утворених внаслідок різниці між встановленим тарифом на теплову енергію та її фактичною собівартістю. Так, станом на 14 грудня поточного року заборгованість КМДА перед АК `Київенерго` за різницею в тарифах становила 516 млн. грн.

Під час наради прийнято низку рішень та обговорено заходи стосовно запобігання у подальшому зниження якості централізованого теплопостачання міста.

Також під час наради заслухано звіт про виконання інвестиційної програми АК `Київенерго` та стан справ в тепло та електромережах. Згідно зі звітом Держенергонагляду, стан справ в тепло електромережах визнано незадовільним, а рівень їх експлуатації достатньо низьким. В ході перевірки виявлено велику кількість порушень в роботі, які зафіксовано інспекцією протягом 2007-2008 років.

Окрім цього, особливої уваги під час наради приділено суттєвому зниженню якості послуг з централізованого теплопостачання та нещодавньому відключенню жителів міста Київ від тепломережі. В цьому аспекті останнім часом почали лунати заяви мера Києва Леоніда Черновецького стосовно непричетності міської влади до відключень жителів столиці від теплопостачання та гарячої води, що є соромною спробою уникнути прямої відповідальності за проблеми енергозабезпечення столиці України.

У зв’язку з цим, слід нагадати, що на сьогоднішній день теплопостачання міста Києва забезпечується енергетичними об’єктами комунальної власності, що належать столичній громаді. Згідно з розпорядженням КМУ ще від 31 січня 2001 р №27-р теплові мережі, котельні, ТЕЦ-5 та ТЕЦ-6 передано з державної власності у власність територіальної громади міста Києва, якою вона залишається і сьогодні.

Як зазначено під час наради в Мінпаливенерго, зважаючи на те, що проведення загальних зборів акціонерів компанії АК `Київенерго` були неодноразово зірвані з вини київської міської влади, з точки зору корпоративного управління держава повністю втратила контроль над стратегічними енергетичними об’єктами життєзабезпечення Києва.

Міністерство палива та енергетики України та НАК `Енергетична компанія Україна`, яка володіє 50%+1 акцій ВАТ `АЕК `Київенерго`, поточного року двічі намагались провести загальні збори акціонерів компанії з метою врегулювання ситуації, перевиборів голови правління та Спостережної ради АК `Київенерго`, до складу якої сьогодні не входять представники держави.

Станом на сьогодні Головою Спостережної ради АК `Київенерго` залишається Комарницький Денис Сергійович, Голова однойменної фракції Блоку Леоніда Черновецького в Київській міській раді.

Таким чином, київська влада та особисто мер Києва несуть повну та безпосередню відповідальність за теплозабезпечення жителів столиці України.

Міністр палива та енергетики України Юрій Продан сьогодні в черговий раз звернувся до мера Києва Леоніда Черновецького з проханням сприяти у проведенні зборів акціонерів та забезпечити участь представників акціонерів.

Довідково: Розпорядженням КМУ від 23 жовтня 1999 №1119-р з державної власності у власність територіальної громади міста Києва було передано 12,73% акцій статутного фонду АК `Київенерго`.

На офіційний лист Міністра Юрія Продана від 4 березня 2008 року №1/12-0299 надійшла відповідь за підписом першого заступника голови КМДА Дениса Басса (лист №004-402 від 31.03.2008), в які зазначено, що відповідно до рішення Київської міської ради (від 24.03.08 №316/1526) 12,73% (або 13798441 шт.) акцій ВАТ `АЕК `Київенерго` передано до статутного фонду ЗАТ `Компанія `Київенергохолдінг`. Враховуючи це, представники територіальної громади міста Києва, йдеться у відповіді Д.Басса, не можуть приймати участь в загальних зборах акціонерів ВАТ `АЕК `Київенерго`, оскільки не є акціонерами товариства.

Втім, зовсім протилежною є відповідь першого заступника голови КМДА Дениса Басса, яку він надав в офіційному листі від 29 квітня 2008 року №004-790. Заступник мера стверджує, що відповідно до того ж рішення Київської міської ради від 24.03.08 №316/1526 `Про закрите акціонерне товариство `Компанія `Київенергохолдінг` пакет акцій які належать до комунальної власності складає 61% акцій товариства, що дозволяє управляти діяльністю товариства в інтересах громади міста Києва.

1 лютого 2008 року позачерговими загальними зборами акціонерів ЗАТ `Компанія Київенергохолдинг` прийнято рішення про припинення товариства шляхом перетворення у Відкрите акціонерне товариство `Компанія Київенергохолдинг`.

Враховуючи наведене, з метою недопущення здійснення `тіньової приватизації` пакета акцій АК `Київенерго` у розмірі 12,73% Мінпаливенерго листами від 15.04.2008 №01/12-0432 та від 22.04.2008 №01/12-0461 звернулось до Генеральної прокуратури та Служби безпеки України відповідно щодо здійснення перевірки дотримання вимог чинного законодавства під час формування статутного фонду ЗАТ `Компанія Київенергохолдинг` та правомірності перетворення його із закритого акціонерного товариства у відкрите.
http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 3370
Теплоізоляція