Б.Соколовський: Економічно обґрунтована ціна на газ для України – близько 200 доларів

Б.Соколовський: Економічно обґрунтована ціна на газ для України – близько 200 доларів

Українська сторона у переговорному процесі про співробітництво у газовій сфері надала російській стороні кілька варіантів розрахунків ціни на газ і транзитної ставки на основі економічного обґрунтування у порівнянні з реально існуючими цінами у країнах Центральної і Західної Європи.
Про це повідомив Уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

Він наголосив, що при розрахунку насамперед враховувалися ті країни, які є технічно і географічно близькі до нашої держави за умовами імпорту, транзиту та зберігання газу.

При формуванні цінової пропозиції Українська сторона виходила з домовленостей, досягнутих Президентами України та Росії у лютому 2008 року, підписаного керівниками урядів двох країн Меморандуму та угоди, підписаної керівництвом НАК `Нафтогаз України` та ВАТ `Газпром` про трирічний період поступового переходу до ринкових цін на газ для України та транзитну ставку.

`Враховуючи ці домовленості, економічно обґрунтована базова ціна у першому кварталі 2009 року має коливатися від 192,6 долара за тисячу кубічних метрів газу при транзитній ставці у 2,2 долара до 218,8 долара при ставці у 2,47 долара`, - наголосив Уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки.

`При цьому не враховувалися існуючі до 31 грудня минулого року пільги у ціновій політиці щодо поставок російського природного газу: близько 50 відсотків на ціну за газ та транзитну ставку`.

За словами Б.Соколовського, Українська сторона готова відкрито та прозоро пояснити і обґрунтувати кожну цифру на основі реальних цінових параметрів, зафіксованих у відповідних контрактах, існуючих між ВАТ `Газпром` та газовими компаніями європейських країн.

`Водночас хочу зазначити, що російська сторона у переговорному процесі пропонує Україні ціну, що суперечить економічному обґрунтуванню та здоровому глузду`, – підкреслив Богдан Соколовський.

`Без сумнівів, якщо прийняти за основу ціну у 235 – 250 доларів, яку пропонує російська сторона, то транзитна ставка має складати приблизно 3,6 – 4 долара. Проте тоді російська сторона має відверто оголосити про відмову від усіх попередніх домовленостей щодо співпраці у газовій сфері`.
http://www.president.gov.ua/
Идентификатор: 3414
Теплоізоляція