Україна просить Єврокомісію допомогти отримати від Росії технічний газ для здійснення транзиту

Україна просить Єврокомісію допомогти отримати від Росії технічний газ для здійснення транзиту

Міністр палива та енергетики Юрій Продан надіслав листа на ім’я Європейського комісара з енергетичних питань Андріса Пібалса про необхідність підписання тимчасової технічної угоди щодо забезпечення транзиту газу до Європи. Про це він повідомив на брифінгу у Кабінеті Міністрів.

Юрій Продан заявив, що у ситуації, яка склалася з транзитом газу до Європи, потрібно якнайшвидше підписати Тимчасову технічну угоду, яка містить пропозиції щодо негайного відновлення транзиту газу до європейських країн, зокрема, вирішення питання забезпечення Росією технологічним газом для здійснення прокачки. `Ми чітко виклали у листі, які напрямки технологічно повинні бути сьогодні відкриті для того, щоб Україна здійснювала транзит газу до Європейських країн, ми попросили Єврокомісара щодо сприяння з технологічного газу, без якого неможливо здійснити транзит`, - повідомив Міністр. Він додав, що Україна не може використовувати як технологічний газ власного видобутку, оскільки законодавство передбачає, що він має йти винятково на потреби населення.

За його словами, також у листі є звернення щодо надання європейськими експертами, які сьогодні працюють в Україні, повної і об’єктивної інформації про перебіг подій з газового питання.

Голова правління НАК `Нафтогаз України` Олег Дубина також повідомив на брифінгу, що Тимчасова технічна угода передбачає умови роботи газотранспортної системи на місяць. `Ми не можемо сьогодні запускати систему на невеликі обсяги і на незрозумілий термін. Мені потрібно бачити життя бодай на один місяць, тоді можна щось планувати і якимсь чином перебудувати роботу української ГТС`, – сказав О.Дубина.

Керівник НАК `Нафтогаз України` також повідомив, що `Газпром` повторно подав таку саму заявку на транзит, що і вчора, не міняючи маршрут транспортування. Здійснення транзиту за таким маршрутом залишить без газу 4 області України, тому `Нафтогаз`, як і вчора, відмовив у транспортуванні російського газу через пропускний пункт `Суджа`.
http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 3413
Aquatherm Kyiv 2024