Мінпромполітики вже проводить роботу з енергозбереження та енергоефективності

Мінпромполітики вже проводить роботу з енергозбереження та енергоефективності

23 січня 2009 року Міністр промислової політики України Володимир Новицький взяв участь в нараді Прем`єр-міністра Юлії Тимошенко з питань мінімізації використання природного газу та збільшення альтернативної енергії в структурі енергетичного балансу, після чого в Мінпромполітики провів нараду з керівниками структурних підрозділів міністерства з цього питання.

Зокрема, Володимир Новицький зазначив, що Міністерство вже давно працює над вирішенням питанням з енергозбереження та енергоефективності, і вже багато чого зроблено в цьому напрямку і знаходиться в роботі.

Так, аналізуючи напрями споживання природного газу у гірничо-металургійному комплексі як провідному споживачу газу у промисловості, Міністр відзначив, що на металургійне виробництво припадає 7,4 млрд. куб. м (решта – кольорова металургія та гірничорудне виробництво). З цієї цифри близько половини затрат припадає на доменне виробництво та приблизно по чверті витрат – на сталеплавильне та прокатне виробництво. В доменному виробництві найбільш дієвим заходом є впровадження технології виплавки чавуну з вдуванням пиловугільного палива. `Зараз серед підприємств ГМК така технологія впроваджена на ЗАТ `Донецьксталь`, що вже дозволило в 10 разів скоротити витрати природного газу`, - додав Володимир Новицький. Як замінник природного газу та коксу зараз вже впроваджуються установки вдування пиловугільного палива на ВАТ `Алчевському МК`, ВАТ `АрселорМіттал Кривий Ріг`, ВАТ `ДМК ім. Дзержинського`, ВАТ `Запоріжсталь`. Інститутами `Укрдіпромез` та `Енергосталь` виконані проекти впровадження аналогічних установок і на інших металургійних підприємствах. Міністр повідомив, що це дасть змогу на 80% скоротити використання природного газу в доменному виробництві. У прокатному виробництві розрахунки свідчать, що впровадження нових технологій дасть можливість знизити витрати природного газу в 10-25 разів.

Що ж стосується хімічної промисловості, то у 2008 році нею спожито близько 8 млрд. куб. м. природного газу. Скорочення витрат енергоносіїв, зокрема, природного газу, у хімічний та нафтохімічний промисловості, де газ використовується в якості сировини, можливе за рахунок впровадження нових енергозберігаючих технологій в базових хімічних виробництвах, тобто за умов здійснення докорінної реконструкції виробництва на основі енергозберігаючих технологій. Ряд хімпідприємств вже розпочали реалізацію принципово нових енергозберігаючих технологій на діючих агрегатах аміаку.

Планами розвитку хімічної галузі передбачається переорієнтація підприємств нафтохімічного комплексу на доступніші види сировини та альтернативні джерела енергії, а саме: більш широке використання продуктів переробки кам`яного, бурого вугілля і сланців, фракцій легких вуглеводів і супутнього нафтового газу, коксового газу та газів нафтопереробки, енергії високотемпературної плазми.

У машинобудівному комплексі за минулий рік спожито близько 1 млрд. куб. м природного газу, зниження його споживання можливе за рахунок реалізації ряду заходів в різних виробничих процесах. Виконання цих заходів забезпечить економію у машинобудуванні природного газу в обсягах 0,3 млрд. куб. м на рік (близько 30% від загального споживання).

Що ж стосується використання альтернативних видів енергії в структурі енергетичного балансу, то, на думку Міністра, в сучасних умовах найбільш перспективними та доступними заходами є поширення використання вторинних енергоресурсів.

На завершення наради Володимир Новицький зауважив, що енергозбереження та енергоефективність буде одним із головних напрямків роботи Уряду на найближчу перспективу, а також дав доручення створити за участі фахівців, науковців, експертів галузей промисловості робочу групу з цих питань і перше її засідання провести вже у вівторок, 27 січня.
http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 3434
Теплоізоляція