НАЕР пропонує створити профільні концерни із впровадження енергоощадних технологій

НАЕР пропонує створити профільні концерни із впровадження енергоощадних технологій

Національне агентство з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсiв запропонувало Кабінету Міністрів України створити у сфері управління НАЕР державні концерни – `локомотиви` з впровадження відповідних програм розвитку та використання відновлюваних та альтернативних енергій. А саме: державний концерн `Біопаливо України`, який сконцентрує виробництво рідких та газоподібних палив; концерн `Укрторф`, який має забезпечувати використання місцевих видів палива та відходів лісопереробки для реалізації регіональних програм заміщення природного газу в комунальній та бюджетній сферах; концерн `Відновлювальна енергетика України` з використання гідропотенціалу, геотермальної, сонячної та вітрової енергії.

Щодо фінансової складової даних ініціатив, то, за словами голови НАЕР Ігоря Черкашина, в рамках кризової ситуації доцільним є концентрація програм з енергоефективності під керівництвом НАЕР з відповідним фінансуванням, а не розпорошеність напрямів та фінансів. Також Голова НАЕР запропонував створити спеціалізовану фінансово-кредитну установу, яка буде проводити пряме фінансування проектів як підприємств, так і населення та матиме змогу використовувати міжнародні інвестиції.

Питання концентрації технічної політики в одному відомстві викликало широку дискусію серед членів Кабінету Міністрів України. За результатами обговорення вирішено прийняти пропозиції НАЕР за основу рішення Уряду після їх узгодження з зацікавленими міністерствами та відомствами.

`Україна володіє значним потенціалом альтернативних та відновлюваних джерел енергії, доступних для використання. Загальний річний технічно-досяжний енергетичний потенціал відновлюваних джерел енергії України (в перерахунку на умовне паливо) становить біля 79 млн. т, що відповідає 70 млрд. м3 природного газу`, - зазначив Ігор Черкашин, звітуючи перед Урядом.

Ігор Черкашин доповів, що НАЕР розпочато розроблення та впровадження групи більш ніж 15 енергетичних стандартів та технічних регламентів у сфері енергозбереження та енергоефективності на найбільш енергоємні та соціально значимі види продукції, що є передумовою самого поняття відповідності критерію енергоефективності при виробництві конкретного виду продукції (послуг).

Він озвучив низку заходів, в яких назріла критична необхідність у 2009 році. Серед основних: мінімізація витрат енергогенеруючих, газовидобувних, енерго- та газопостачальних підприємств на виробничу діяльність; збільшення обсягу використання відновлювальних та альтернативних джерел енергії; запровадження систем електроопалення і водопідігріву акумуляційного типу на тих об’єктах, де це технічно можливо; створення Єдиної державної системи моніторингу виробництва, споживання, експорту та імпорту енергоресурсів; збільшення розміру фінансування на виконання науково – дослідних робіт у сфері енергоефективності.
http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 3442
Теплоізоляція