За участі Мінпромполітики обговорено питання виробництва біопалива на основі мікроводоростей

Перший заступник Міністра промислової політики України Віталій Немілостівий взяв участь у нараді з питань виробництва біопалива на основі мікроводоростей, що проходила під головуванням Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.

На сьогодні, в умовах енергетичної кризи, створились реальні умови для розвитку альтернативних джерел енергії, зокрема, виробництва біопалива. Фахівці впевнені, що технологія виробництва біопалива з мікроводоростей має ряд суттєвих переваг перед виробництвом біопалива з масляничних культур, ріпаку. Так, енергетичний потенціал водоростей в 50-100 разів перевищує потенціал масляничних культур (а ріпаку майже в 90 разів), вирощування мікроводоростей не потребує використання родючих земель і має порівняно низькі матеріало- та енергоємності, технологічний процес забезпечено повною автоматизацією та оптимальним керування.

У напрямку налагодження виробництва біопалива з мікроводоростей сміливі кроки вже робить ДНВК `Київський інститут автоматики`. Зазначимо, що разом із співвиконавцями завершено стадію розробки технічного завдання і технічної пропозиції. Аналіз наукових розробок та інженерних досягнень показав, що широкомасштабне виробництво водоростей і їх переробка дозволяє не тільки отримувати біодизель, а також біогаз і біоетанол. А це дасть змогу суттєво підвищити вітчизняну енергетичну незалежність і в подальшому повністю забезпечити вітчизняні енергетичні потреби за рахунок вітчизняних біологічних палив. Разом з тим, ДНВК `Київський інститут автоматики` пропонує необхідність розробки і виготовлення у першому півріччі 2009 року, на стадії ескізного проекту, вітчизняної пілотної установки дослідно-промислового типу, що дозволить скоротити терміни промислового впровадження нової водоростевої енергетичної програми, а також підвищити її ефективність.

В цілому ДНВК `Київський інститут автоматики` разом із співвиконавцями готовий терміново розпочати розробку проектно-конструкторської документації на створення дослідно-експериментального виробництва біопалива з мікроводоростей та пропонує доопрацювати Програму розвитку біопалива під вирощування мікроводоростей із залученням до цього інших підприємств Міністерства промислової політики України.
http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 3503
Теплоізоляція