НАЕР: В Україні найближчим часом розпочнеться будівництво заводів з виробництва біогазу

НАЕР: В Україні найближчим часом розпочнеться будівництво заводів з виробництва біогазу

Питання будівництва заводів з виробництва біогазу в містах з кількістю населення 60-100 тисяч обговорювалось на зустрічі Голови НАЕР Ігоря Черкашина з представниками шведських компаній, які мають наміри інвестувати в даний напрям близько 20 млрд. грн. На початковому етапі таких заводів буде побудовано близько 10.

Представник швецької компанії `BiogasProm` Бо Ронандер зазначив, що задля початку конструктивної співпраці в найкоротші терміни необхідно розробити Дорожню карту, після чого приступати до підготовки техніко-економічного обґрунтування будівництва заводів з виробництва біогазу. Також Бо Ронандер акцентував увагу на питанні розвитку інфраструктури заводів та шляхів реалізації виробленої продукції. `Завод сам по собі – це груда заліза, якщо немає налагодженої інфраструктури та гарантованого ринку збуту продукції`, сказав він.

Шведська сторона проінформувала Голову НАЕР, що запропонований обсяг коштів для інвестицій у відновлювальну енергетику України, а саме виробництво біогазу, це власні кошти приватних компаній. В перспективі вони планують залучитись підтримкою Уряду Швеції – насамперед, у наданні технічної допомоги Україні та навчанні.

В ході зустрічі, за ініціативою української сторони, було досягнуто домовленості що біогаз, який вироблятимуть на заводах, буде доводитись до 93-94% вмісту метану, що дозволить його прирівнювати до природного газу. За такої якості його можна використовувати як для опалення так і для побутових потреб. Це, також, спростить доступ споживачів до ресурсу – адже використання біогазу рівноцінного природному не вимагатиме технічного переоснащення.

Також обговорено питання щодо вартості ресурсу, який буде вироблятись на побудованих шведською стороною об’єктах – планується, що вона буде суттєво нижча за вартість природного газу.

Загалом представники швецьких компаній зазначили, що їх цікавить співпраця з Україною, тому вони готові переходити від переговорів до практичних кроків, але за декількох умов. Перш за все це введення преференцій та стимулів в сфері відновлювальної та альтернативної енергетики, а також державні гарантії щодо функціонування зданих під ключ заводів з повним циклом виробництва та гарантії ринку збуту продукції. Стосовно останнього, то швецька сторона пропонує продавати вироблений біогаз до загальної газотранспортної системи.

На завершення зустрічі Голова НАЕР запевнив, що в Україні зараз питання відновлювальної та альтернативної енергетики надзвичайно актуальні, тому державна політика спрямована на підтримку і розвиток даної галузі. Він поінформував, що наразі розглядається можливість введення десятирічних податкових канікул на види діяльності у вищезазначеній сфері.

За результатом зустрічі в двотижневий термін сторони відпрацюють проект договору про співпрацю та передадуть його на розгляд Кабінету Міністрів України.
http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 3510
Теплоізоляція