МінЖКГ: Уряд допомагатиме луганській владі нормалізувати ситуацію з водопостачанням в регіоні

МінЖКГ: Уряд допомагатиме луганській владі нормалізувати ситуацію з водопостачанням в регіоні

Лише завдяки терміновому втручанню прем’єр-міністра Юлії Тимошенко 26 лютого було поновлено постачання електроенергії на насосні станції ТОВ `Луганськвода` і водопостачання м. Луганська. Основна провина за створення надзвичайної ситуації лежить на органах місцевої влади. Про це заявив Міністр палива та енергетики Юрій Продан під час спільної прес-конференції з Міністром з питань житлово-комунального господарства Олексієм Кучеренком у Кабінеті Міністрів України 27 лютого.

Нагадаємо, що 26 лютого компанією `Луганське енергетичне об’єднання` (`ЛЕО`) були знеструмлені насосні станції ТОВ `Луганськвода`, які подають воду на південні, східні і частково центральні райони Луганська. Без води тимчасово залишились майже 200 тисяч луганчан, а також мешканці населених пунктів Стаханов, Алчевськ, Слов’яносербськ, Сватово. За останніми даними, водопостачання було відновлено о 21-00.

На думку Олексія Кучеренка, така ситуація стала можливою внаслідок `авантюрних дій` луганської влади, яка минулого року передала підприємство `Луганськвода` у концесію на дуже непрозорих умовах, піднявши водночас тарифи на водопостачання більш як удвічі. Тим не менше, умови концесійного договору, які передбачають вкладення протягом перших двох років 150 млн. гривень у розвиток підприємства, скоріше за все, не були виконані. Про це свідчить тенденція до нарощування ТОВ `Луганськвода` боргу перед енергетиками. Так, на серпень 2008 року борг становив 192 млн. грн. і був реструктуризований з наступним погашенням рівними частками. Але починаючи з вересня простежується тенденція нарощування концесіонером поточних боргів, і станом на 26 лютого загальний поточний борг ТОВ `Луганськвода` вже сягнув 49,9 млн. грн.

Заборгованість луганчан за послуги з водопостачання станом на 1 лютого становила 60 млн. гривень.

Наступного тижня планується нарада у Мінпаливенерго за участі Міністра з питань ЖКГ з усіма енергопостачальними компаніями, щоб мінімізувати ризики виникнення подібних ситуацій в регіонах.

`Уряд сьогодні допоможе луганській владі врегулювати це питання, але треба упередити виникнення таких ситуацій в інших регіонах. Наразі така ситуація може виникнути в Києві, і ми повинні спрацювати на упередження. Київенерго вже попередила Київводоканал про можливе відключення за борги, які перевищили 450 млн. грн.`, - зазначив міністр з питань ЖКГ О.Кучеренко.
http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 3514
Aquatherm Kyiv 2024