НАЕР: Україна розпочинає перехід від нормування питомих витрат енергоресурсів до використання енергетичних стандартів

НАЕР: Україна розпочинає перехід від нормування питомих витрат енергоресурсів до використання енергетичних стандартів

Питання впровадження енегостандартів розглядалось на засіданні Колегії Національного агентства України з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів. Зокрема, йшлося про затвердження в плані науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт (НДДКР) завершення розробки ряду стандартів та технічних регламентів (ДСТУ) на найбільш енергоємні та соціально значимі види продукції.

Енергетичні стандарти, перш за все, мають врегулювати ситуацію в сфері виробництва соціально значимої продукції, де спостерігається збільшення енергоємності технологічного процесу. Насамперед це стосується виробництва молока та пакетованих молочних виробів; хліба та хлібобулочних виробів; ковбасних виробів; виробництва та постачання теплової енергії та гарячої води; постачання товарної питної води.

За словами Голови НАЕР, перехід від нормування питомих витрат енергоресурсів до використання енергетичних стандартів розширить державне регулювання в сфері споживання енергоресурсів. `Сьогодні під державне регулювання норм питомих витрат підпадають тільки 35% підприємств України, інші 65% - прерогатива місцевих органів влади, яким іноді вигідно свідомо завищувати норми для списання втрат і т.д. Все це згодом перекладається на споживачів`, - сказав він.

В ході обговорення члени Колегії прийшли висновку, що впровадження енергетичних стандартів та технічних регламентів у сфері енергозбереження та енергоефективності є передумовою самого поняття відповідності критерію енергоефективності при виробництві конкретного виду продукції (послуг). Вони підкреслили актуальність даного питання та затвердили відповідний план розробок ДСТУ.

Також на засіданні Колегії НАЕР було вирішено продовжити роботу щодо створення бази даних науково-технічних розробок з питань енергоефективності та розроблення проектно-конструкторської документації на створення експериментального виробництва біодизелю з мікроводоростей.

Довідково:

Агентством проведено аналіз змін питомих витрат енергоресурсів на випуск одиниці основних видів продукції. У 2008 році питомі витрати енергоносіїв на виробництво продукції, робіт та послуг збільшилися:

- послуги з розподілу води на 14,3%;

- перевезення вантажів залізничним транспортом на 30,88%;

- транспортування газу на 8,28%;

- виробництво цукру на 17,8%;

- виробництво борошна пшеничного та пшенично-житнього на 13,5%.
http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 3518
Теплоізоляція