Українська газотранспортна система має увійти до єдиного енергетичного ринку Європейського Союзу - В.Ющенко

Українська газотранспортна система має увійти до єдиного енергетичного ринку Європейського Союзу - В.Ющенко

Президент Віктор Ющенко дав інтерв`ю німецькій телерадіокомпанії ARD. Основними темами розмови стали політика європейської інтеграції України та внутрішньополітична ситуація.

Перед вильотом до Брюсселю (Бельгія) Глава держави детально прокоментував стан та перспективи співпраці з Європейським Союзом в енергетичній сфері.

`Очевидно, після тих подій, які виникли з поставками газу до країн Європейського Союзу, сьогодні дуже активно переосмислюється ідеологія європейської газової політики. У контексті цих змін повинна трансформуватися і модель українського сегменту єдиного європейського ринку`, - сказав Президент.

Він наголосив на зацікавленості України в тому, щоб інтегрувати свою газотранспортну систему до європейської. `Ми переконані, що формувати такого типу колективний інтерес - це найкраща позиція для перспективного використання української ГТС`, - сказав він. При цьому, за словами Президента, конкретні принципи формування єдиного європейського газового ринку, роль країн-постачальників, транзитерів та споживачів має стати предметом детального обговорення.

`Ми за диверсифікацію, за реалізацію тих принципів, які б зберегли стабільну участь України у формуванні європейського газового ринку`, - підтвердив Глава держави, засвідчивши, що `Україна буде чесна, відкрита, надійна у цих процесах`.

Віктор Ющенко також запевнив, що українська ГТС підтримується у належному стані і її модернізація дозволить суттєво збільшити прокачування газу до європейських країн. Така модернізація повинна здійснитися на взаємовигідній економічній основі.

`Мова йде не про подарунки. Мова йде про взаємовигідну економічну основу співпраці у темі технологічного оновлення ГТС. Це буде одним з компонентів саміту, який буде проводитися 23 березня`, - повідомив Президент.

Цей захід Віктор Ющенко назвав найбільш важливим у енергетичній співпраці з ЄС за останні три роки. `Ми будемо розглядати питання, які стосуються підвищення ефективності, надійності роботи самої системи та шляхів її інтегрування до єдиного європейського газового ринку`, - анонсував Президент цей захід.
http://www.president.gov.ua/
Идентификатор: 3542
Aquatherm Kyiv 2024