НАЕР: Незабаром Україна матиме новий Закон `Про ефективне використання паливно-енергетичних ресурсів`

НАЕР: Незабаром Україна матиме новий Закон `Про ефективне використання паливно-енергетичних ресурсів`

Кабінету Міністрів України на своєму засіданні 2 квітня цього року схвалив розроблений НАЕР проект Закону `Про ефективне використання паливно-енергетичних ресурсів`.

`Цей законопроект передбачає не просту заміну понять, а принципову зміну основ правого регулювання у сфері використання енергетичних ресурсів та формування у суспільстві нового рівня свідомості`, - зазначив Голова НАЕР Ігор Черкашин, коментуючи подію. Законопроект поєднує ринкові механізми з елементами державного регулювання на підставі досвіду реалізації політики енергоефективності країнами ЄС. Зокрема, законопроект передбачає:

- перехід від системи нормування питомих витрат ПЕР до застосування енергетичних стандартів;

- надання державної підтримки у сфері енергоефективності виключно з використанням ринкових інструментів та за умови виконання суб’єктами господарювання, які претендують на отримання преференцій, зобов’язань щодо зменшення споживання традиційних енергоресурсів.

Крім того, прийняття зазначеного законопроекту дозволить розв’язати проблему реалізації Закону України `Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання заходів з енергозбереження`, який з одного боку потребує виконання, а з іншого – тягне за собою необґрунтовані втрати доходів державного бюджету.

Загалом, законодавство у сфері енергозбереження як галузь національного законодавства була започаткована прийняттям Закону України `Про енергозбереження`. Цей закон був прийнятий у розпал кризових явищ в економіці в 1994 році. Він мав би передбачати систему інституційних, регулятивних та стимулюючих заходів щодо запровадження режиму ощадливого використання ПЕР тощо, але цей закон, як і більшість законів, прийнятих у той час, не є законом прямої дії, більшість його норм носять декларативний або бланкетний (відсильний) характер. Саме тому прийняття нового закону є надзвичайно важливим для України в умовах сьогодення.
http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 3570
Теплоізоляція