НАЕР: Україна та США розглядають можливість співпраці в сфері використання газу метану як альтернативного виду палива

НАЕР: Україна та США розглядають можливість співпраці в сфері використання газу метану як альтернативного виду палива

Це питання обговорювалось на зустрічі представників Нацiонального агентства України з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів, Агентства з раціонального використання енергії та екології АРЕНА-ЕКО та посольства США в Україні, Міністерства охорони навколишнього середовища США, Національної північно-західної тихоокеанської лабораторії США та Міжнародного енергетичного агентства.

На початку зустрічі радник з економічних питань посольства США в Україні Едвард Каски розповів, що їх країна має значний досвід в сфері видобування та використання газу-метану як альтернативного виду палива, в тому числі в Україні.

`Україна є третьою країною в світі з викидів газу метану, тому ми уже 12 років поспіль прагнемо співпрацювати з вашою державою для зменшення цих викидів в атмосферу та використання метану як енергоносія`, сказав Едвард Каски. Представники США проінформували українську сторону, що наразі займаються формуванням бази потенціалу шахтного газу-метану для подальшого її опрацювання. Також вони зазначили, що займались видобутком газу-метану виключно на уже розроблених вугільних пластах.

В продовження обговорення Голова НАЕР Ігор Черкашин розповів гостям, що сьогодні політика держави активно спрямована на розвиток цього напряму. `До недавнього часу шахтний газ-метан розглядався в Україні виключно через призму безпечного ведення вуглевидобувних робіт. Звичайно, це вагомий фактор, але використання його як альтернативного виду палива має не менше значення`, зазначив він.

Голова НАЕР зосередив увагу на тому, що Агентство визначено координатором роботи в напрямку використання шахтного газу-метану. Так, зараз проводиться обговорення можливості створення спеціалізованого метанового центру, головним завданням якого буде організація видобування метану та його використання в промислових цілях. Планується, також, найближчим часом розробити спеціалізовану державну програму. Головним акцентом стало те, що видобуток газу-метану буде проводитись перед промисловою розробкою вугільних пластів.

Сторони досягли домовленості продовжити опрацювання даного питання з більш технічним поглибленням. Представники США також пообіцяли розглянути можливість залучення інвестицій в розвиток даного напряму.
http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 3579
Теплоізоляція