Принципи умов поставок газу в Україну та забезпечення надійного транзиту до Європи `не надійні ні для Росії, ні для Європи, ні для України` - Віктор Ющенко

Принципи умов поставок газу в Україну та забезпечення надійного транзиту до Європи `не надійні ні для Росії, ні для Європи, ні для України` - Віктор Ющенко

`Нам треба серйозно віднестися до вдосконалення рішень, досягнутих у січні щодо умов поставок газу в Україну та забезпечення надійного транзиту до Європи. Ті домовленості серйозно підірвали енергетичну безпеку країни. Вони не привели до формули, яка могла б політичну модель організації відносин зробити більш прагматичною`, - заявив Президент України Віктор Ющенко в інтерв`ю агенції `Інтерфакс-Україна`.

Глава держави додав, що наразі Україна поставлена перед ситуацією, коли за згоди певного керівництва держава здійснює збиткову діяльність з транзиту. `Це плата за політичні поступки`, - наголосив він.

За словами Президента, Україна не має гарантованих об`ємів транзиту російського газу на 2010, 2011, 2012 роки, але має гарантії на закупку 40 мільярдів об`єму російського газу за принципом `бери або плати`. `Уже в цьому році 7 мільярдів не знаємо, як виплатити, за неспожитий газ. Такі парадоксальні помилки неприйнятні у жодній країні, окрім України. Я не кажу вже про формулу ціни. Чому вона у нас вдвічі вище, ніж в Німеччині, чому в нас стоїть вся хімічна промисловість? Тому що за $358 за тисячу кубів газу жоден завод в Європі не працює. Це тяжка розплата за такі некомпетентні домовленості`.

Відповідаючи на запитання щодо можливих варіантів вирішення цієї ситуації Віктор, Ющенко зауважив: `Я м`яко хочу сказати: ці принципи не надійні ні для Росії, ні для Європи, ні для України. Це невдале тимчасове політичне врегулювання. І чим швидше ми від нього відмовимося і перейдемо до більш врегульованого варіанту, тим краще для всіх`. На переконання Президента України, продуманий варіант - це ринковий, який базується на принципах формування ціни на послуги з транзиту, власне ціни на газ, який в Європі коштує вже вдвічі дешевше, ніж в Україні, домовленості про взаємні гарантії.
http://www.president.gov.ua/
Идентификатор: 3635
Теплоізоляція