На комунальних підприємствах Харкова розпочинається впровадження теплонасосних технологій

На комунальних підприємствах Харкова розпочинається впровадження теплонасосних технологій

Рішення про взаємодію харківських комунальних підприємств з інститутом проблем машинобудування ім. Підгорного НАН України та національним технічним університетом `ХПІ` з питань впровадження теплонасосних технологій було прийнято на першому засіданні технічної ради Департаменту комунального господарства 5 березня цього року. Сьогодні керівники підприємств `Харківкомуночисвод` та `Харківські теплові мережі` доповіли технічній раді про проведену в цьому напрямі роботу.

Генеральний директор ДКП `ХКОВ` Іван Корінько відзначив, що підприємством розробляються три проекти впровадження теплонасосних технологій – в службі водовідведення, на Безлюдівських очисних спорудах та на Диканівських очисних спорудах: `На службі водовідведення ми матимемо: 287 тис євро коштуватимуть роботи з проектування і впровадження. Економія газу – 1,25 млн м3 в сезон, зменшення викидів СО2 - 2,2 тис тон на рік, 59 тис євро в рік чистої економії. Це означає, що термін окупності даного проекту складе 5 років. Такі ж проекти розробляються для Безлюдівських та Диканівських очисних споруд`. До одного з ускладнень використання даної технології Іван Корінько відніс дуже великі тепловтрати всіх будівель і споруд, де планується використання теплонасосної технології, що приводить до витрат на утеплення виробничих приміщень. `Наш проект вже дістав схвалення в профільному міністерстві, ми пройшли перші слухання в національному комітеті і, з врахуванням всіх зауважень, я сподіваюся, що протягом 1 – 2 років ми хоч би на одному об`єкті цей проект впровадимо`, - резюмував генеральний директор підприємства.

На відміну від `Харківкомуночисводу`, КП `ХТМ` не має досвіду експлуатації теплонасосних технологій, відзначив директор підприємства `Харківські теплові мережі` Сергій Андрєєв, і після рішення технічної ради від 5 березня ц.р. в співпраці з Інститутом проблем машинобудування ім. А. Н. Підгорного НАН України (ІПМаш НАН України) приступили до здійснення підбору об`єкту для впровадження пілотної установки. Після вивчення і обстеження всіх потенційних об`єктів, були вибрані два: котельна по вул. Паризької Комуни, 4 і котельна по вул. Шевченка, 180, які мають джерело низкопотенційної енергії – грунтові води. `Ми сьогодні знаходимося в стадії експерименту. Для того, щоб повномасштабно впроваджувати насоси, потрібно мати хоч якийсь досвід їх експлуатації. Якщо результат буде позитивний, подальше впровадження будемо проводити за рахунок державних ресурсів`, - відзначив Сергій Андрєєв.
http://city.kharkov.ua/
Идентификатор: 3653
Теплоізоляція