Питання про проплату `Нафтогазом України` газу за травень вирішено завдяки зусиллям Президента України – Б. Соколовський

Сьогодні перед початком засідання РНБОУ Президент України Віктор Ющенко провів нараду з Головою НБУ Володимиром Стельмахом та Головою правління НАК `Нафтогаз України` Олегом Дубиною, під час якої було остаточно вирішено питання про проплату НАК `Нафтогаз України` газу, що був отриманий у травні місяці. На цьому наголосив на брифінгу Уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.
`Завдяки зусиллям Глави Української держави Віктора Ющенка можна вважати, що питання вирішено, а саме, НАК `Нафтогаз Україна` має отримати, якщо вже не отримала буквально у найближчі хвилини, приблизно 500 мільйонів доларів США. Це те, що не вистачає для завершення проплати за травень місяць`, – наголосив Уповноважений Президента.

Він додав, що сьогодні останній робочий день, коли згідно з контрактами треба завершити розрахунки за газ за травень місяць.

`На превеликий жаль, без втручання Президента і цього разу не обійшлося. Уряд фактично усунувся від вирішення цього питання`, – підкреслив Б.Соколовський.

`Президент вкотре вимагає невідкладно надати дуже чіткий план виходу з цієї фінансової ситуації – покриття кредитів, їх компенсації і врегулювання на наступні періоди питання з метою зменшення частки кредитування і, відповідно, збільшення частки, яка має бути за рахунок надходжень за реалізацію газу`, – зауважив Б.Соколовський.

За його словами, головна причина ситуації, що склалася у газовій сфері, базується на двох негативних явищах. Це – відсутність належного реформування газового ринку та контракти від 19 січня цього року, які `занадто жорсткі щодо вимог до України і несправедливі до цінової політики`.
http://www.president.gov.ua/
Идентификатор: 3672
Теплоізоляція