НАК `Нафтогаз України` та ЄС обговорили питання заповнення ПСГ України природним газом

НАК `Нафтогаз України` та ЄС обговорили питання заповнення ПСГ України природним газом

Сьогодні делегація НАК `Нафтогаз України` на чолі з першим заступником голови правління Компанії Ігорем Діденком взяла участь у засіданні Координаційної групи Євросоюзу з питань газу у Брюсселі.

Під час засідання сторони розглянули поточну ситуацію щодо заповнення ПСГ України природним газом та роль ПСГ у забезпеченні надійного транзиту російського газу до країн Європи у осінньо-зимовий період. У ході переговорів учасники досягли згоди у тому, що питання заповнення ПСГ є спільною проблемою постачальника ресурсу та споживачів України та Європи.

Сторони розглянули два варіанти вирішення питання закачування природного газу до ПСГ України, зокрема, (1) надання Україні кредиту з боку консорціуму міжнародних фінансових установ у розмірі близько $4,2 млрд.; (2) закупка європейськими компаніями необхідних обсягів природного газу для подальшого зберігання в українських ПСГ. Сторони також не виключили можливості комплексного підходу до вирішення даного питання шляхом об’єднання вищенаведених варіантів.

В той же час, слід зазначити, що у випадку закачування та зберігання європейськими компаніями певних обсягів газу до ПСГ України (у разі впровадження даного варіанту) потребують детального узгодження питання технологічних та фінансових параметрів режимів відбору цього газу та газу призначеного для споживачів України.

У засіданні Координаційної групи Євросоюзу з питань газу також взяли участь представники ВАТ `Газпром`. Всі сторони під час обговорення питань займали конструктивну позицію.

Довідково: Координаційну групу ЄС з питань газу було створено в 2006 році у відповідності до положень Директиви 2004/67 для гарантування безпеки поставок природного газу. Групу очолює Єврокомісія, а до її складу входять представники відповідних установ країн ЄС, Європейські організації газового сектору та споживачі. Засідання групи відбуваються регулярно (щонайменше 4 рази на рік) з метою обміну інформацією щодо ситуації на газовому ринку кожної країни та розробки як коротко-, так і довготермінових заходів із забезпечення безпеки поставок газу до країн Європейського Союзу.
http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 3693
Теплоізоляція