НАК `Нафтогаз України` планує залучити міжнародних консультантів для визначення економічно обґрунтованого рівня транзитної ставки

НАК `Нафтогаз України` планує залучити міжнародних консультантів для визначення економічно обґрунтованого рівня транзитної ставки

НАК `Нафтогаз України` постійно веде переговори з декількома відомими міжнародними компаніями стосовно надання послуг щодо визначення економічно обґрунтованого рівня ставки на послуги з транзиту природного газу територією України.

Компанія змушена відзначити, що протягом останніх декількох років в засобах масової інформації лунало багато заяв щодо оптимального розміру тарифної ставки на послуги з транзиту природного газу територією України. `Експертні оцінки` коливаються в широкому діапазоні: в січні 2006 року керівництво країни вітало збільшення ставки транзиту до рівня 1,6 дол. за 1 тис. куб. м на 100 км., а в 2008 році лунали оцінки щодо оптимальності значення ставки від 2,3 дол. до 13 дол.

Поряд з цим консультації з європейськими фахівцями у газотранспортній галузі, неодноразово підтверджували економічну обґрунтованість тарифу на транзит природного газу, який було зафіксовано угодою від 19 січня 2009 р.

Зважаючи на високу зацікавленість суспільства до зазначеного питання та велику кількість `аналітичних висновків` щодо необґрунтованості існуючих умов контракту на надання послуг з транзиту газу НАК `Нафтогаз України` прийняла рішення щодо залучення незалежної та авторитетної західної консалтингової компанії для надання зазначених послуг, серед яких як аудиторські компанії `Великої Четвірки`, так і провідні світові консультанти щодо тарифікації послуг в сфері енергетики на кшталт Arthur D.Little.

Нормами Контракту між НАК `Нафтогаз України` та ВАТ `Газпром` щодо транзиту російського газу також передбачені цивілізовані шляхи оптимізації юридичних та економічних контрактних категорій.

Компанія очікує отримати остаточний звіт за аналітичною роботою до кінця 2009 року, а до цього часу звертається з проханням до всіх політичних сил та зацікавлених сторін припинити спекуляції на тему ставки транзиту природного газу та доцільності перегляду існуючих договірних відносин з ВАТ `Газпром`.
http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 3712
Теплоізоляція