НАЕР: Проекти з впровадження теплових насосів дозволять забезпечити стабільним теплом та гарячою водою близько мільйона споживачів

НАЕР: Проекти з впровадження теплових насосів дозволять забезпечити стабільним теплом та гарячою водою близько мільйона споживачів

Таку позицію висловлює Уряд, під егідою якого планується реалізація більше 100 пілотних проектів з впровадження теплових насосів уже найближчим часом. Окрім соціального аспекту, це дозволить зекономити близько 700 млн. м3 газу. Технології з використанням теплових насосів це також можливість модернізувати комунальну теплоенергетику, яка сьогодні більш ніж потребує інноваційних технічних рішень.

Про це повідомив Голова НАЕР Сергій Єрмілов на спеціалізованій нараді за участю представників обласних, районних, міських адміністрацій та органів місцевого самоврядування, проектних організацій, а також компаній-виробників теплових насосів, комунальних підприємств та представників бізнесу.

Фінансування впровадження проектів буде проводитись за схемою `зелених` інвестицій та кредитування в банках під державні гарантії. Наразі іде робота над спрощенням проходження певних етапів: НАЕР спільно з Агентством екоінвестицій та деякими уповноваженими банками розробляє механізм фінансування ТЕО та проектних робіт першочергових проектів, а також умови кредитування придбання обладнання та будівельно-монтажних робіт.

Фінансування з боку держави буде повертатися у вигляді скорочення викидів CO2 в рамках виконання Кіотської угоди. За кожні 10 євро, виділені на реалізацію проекту організаціям, що встановили теплові насоси, потрібно скоротити викиди CO2 на 1 тону. `Підприємства повинні будуть вести моніторинг викидів і звітувати про їх скорочення`, - сказав голова НАЕР.

Друге джерело фінансування – це кредитні кошти, що будуть залучатися під державні гарантії у національних банків `Укрексімбанк` та `Ощадбанк`. За словами С. Єрмілова, кредити будуть залучатися не під комерційний процент, який на сьогодні складає близько 25%, а під пільгову ставку. Наповнення цієї кредитної лінії можливо буде забезпечуватися Японським банком міжнародної кооперації, а також за рахунок збільшення статутного капіталу державних банків.
http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 3736
Aquatherm Kyiv 2024