Відбулася нарада з питань реалізації проекту будівництва в Україні терміналу для прийняття зрідженого газу

Відбулася нарада з питань реалізації проекту будівництва в Україні терміналу для прийняття зрідженого газу

Під головуванням заступника міністра палива та енергетики Бурзу Алієва відбулася нарада з обговорення заходів стосовно реалізації проекту будівництва в Україні терміналу для прийняття зрідженого газу.



В нараді за участю керівників структурних підрозділів міністерства взяли участь Віце-президент з розвитку бізнесу компанії SNC Lavalin International Inc. Олександр Лойченко (Канада), Віце-президент SNC Lavalin UK-Limited Андрій Орлов (Великобританія), генеральний директор представництва `Мitsubishi Corporation` в Україні Юджі Утскі (Японія), Віце-президент `Chalyk Holding` Ахмет Тачйилдиз (Туреччина), Директор з розвитку бізнесу Gap Insaat Саффет Санчакли (Туреччина), Голова правління Sancakli Group Азіз Ченгел (Туреччина) та інші.



Під час наради Бурзу Алієв зазначив, що відповідно до директив Європейського Союзу у частині диверсифікації поставки енергоресурсів до України, будівництво терміналу для прийняття зрідженого газу на сьогодні є актуальним питанням у напрямку стратегічного розвитку енергетичного сектору країни.



Учасниками наради було відмічено, що з метою створення конкурентоспроможного енергетичного ринку в Україні, мати одного постачальника імпортованого газу не є перспективним. Також під час обговорення наголошено на тому, що на європейському ринку зріджений газ конкурує з мережним газом.



Віце-президент `Chalyk Holding` Ахмет Тачйилдиз підтвердив, що проблем з проходженням танкерів із зрідженим газом через протоки Босфор та Дарданелл немає. Враховуючи обмежену пропускну спроможність протоки вирішення цього питання є надзвичайно важливим фактором при реалізації проекту.



Керівники SNC Lavalin International Inc. також поінформували про зацікавленість у реалізації даного проекту, але остаточне рішення про масштаби участі компанії в ньому буде визначено після створення бізнес-плану. Водночас зазначено, що сьогодні компанія вже реалізує аналогічний проект будівництва терміналу в Польщі та інших країнах світу.



Зі свого боку, Юджі Утскі підтвердив зацікавленість `Mitsubishi Corporation` у реалізації проекту в рамках консолідованого консорціуму в складі присутніх на нараді компаній.



За результатами наради прийнято рішення про створення робочої групи з координації робіт по реалізації проекту будівництва в Україні терміналу для прийняття зрідженого газу, яка має опрацювати низку питань, зокрема що стосуються розробки бізнес-плану, джерел фінансування проекту та шляхів його реалізації.

http://mpe.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 3745
Теплоізоляція