НАК `Нафтогаз України`: Значна заборгованість підприємств ТКЕ за газ ускладнює підготовку до нового опалювального сезону

НАК `Нафтогаз України`: Значна заборгованість підприємств ТКЕ за газ ускладнює підготовку до нового опалювального сезону

Незадовільний стан погашення заборгованості підприємствами ТКЕ за природний газ ускладнює підготовку до нового опалювального сезону 2009-2010 рр. НАК `Нафтогаз України` звертає увагу керівників підприємств комунальної теплоенергетики (ТКЕ) та місцевих органів влади на те, що до початку опалювального сезону залишився лише місяць. Проте, грошові надходження з боку теплопостачальників за спожитий з початку опалювального сезону 2008-2009 рр. (з 01.10.08) природний газ значно знизилися.

Водночас, щоденний моніторинг ДК `Газ України` засвідчує, що платежі населення за тепло та гаряче водопостачання знаходять на рівні не нижче 95%. Тому НАК `Нафтогаз України` нагадує про відповідальності, яку несуть керівники ТКЕ за затримку платежів за спожитий природний газ.

Не зважаючи на те, що у міжопалювальний період загальна сума заборгованості за спожитий з 01.10.08 р. газ дещо скоротилася (з 3,701 млрд. грн. станом на 1.05.09 до 3,075 млрд. грн. станом на 1.09.09), а рівень розрахунків дещо зріс (з 56% до 65%), загальний стан і динаміка погашення заборгованості за газ переважної більшості тепловиробників є вкрай незадовільним.

Більше як дві третини (70%) накопиченої з 01.10.08 заборгованості за газ всіх підприємств ТКЕ становлять борги теплокомуненерго 9 регіонів - Дніпропетровської, Харківської, Донецької, Луганської, Запорізької, Одеської, Львівської, Київської областей, а також АР Крим (борг кожної перевищує 100 млн. грн.).

Незадовільною є також заборгованість підприємств ТКЕ й решти областей. Зокрема, Черкаської, Полтавської, Чернігівської, Вінницької, Житомирської, Рівненської, Херсонської, Сумської, Хмельницької, Івано-Франківської, Кіровоградської, Волинської, Закарпатської, Тернопільської, Миколаївської, Чернівецької областей та м. Севастополь.

Значною залишається також заборгованість за спожитий у 2008-2009 рр. природний газ АЕК `Київенерго` - 595,44 млн. грн. (рівень оплати у 2009 р. – 59%).

Найбільшими боржниками серед підприємств-тепловиробників за спожитий з 01.10.08 природний газ (заборгованість перевищує 100 млн. грн.) є також `Донецькміськтепломережа`, Комунальне підприємство `Теплопостачання міста Одеси`, Запорізький концерн `Міські теплові мережі`, `Донецьктеплокомуненерго`, `Харківські теплові мережі`, `Криворіжтепломережа`, `Криворізька ТЕЦ`, ЗАТ `ТЕЦ-3` (м. Харків). Значною є заборгованість за газ й інших підприємств ТКЕ.

Компанія в черговий раз наголошує, що погашення підприємствами ТКЕ заборгованості за газ, спожитий з 1 жовтня 2008 р, є важливою умовою підготовки до нового опалювального сезону 2009-2010 рр.

http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 3838
Aquatherm Kyiv 2024