ДК `Газ України` закликає підприємства ТКЕ - боржників терміново розрахуватися за газ

ДК `Газ України` закликає підприємства комунальної теплоенергетики (ТКЕ), що заборгували перед Компанією за газ, спожитий з початку опалювального сезону 2008-2009 рр. (з 01.10.08), терміново погасити заборгованість.

За період з 1 жовтня 2008 р. підприємства, що виробляють теплову енергію, накопичили перед ДК `Газ України` борг понад 2,91 млрд. грн. (рівень оплати – 67%).

Найбільшу заборгованість перед ДК `Газ України` за природний газ, спожитий з 01.10.08 (перевищує 100 млн. грн. у кожному регіоні), мають підприємства ТКЕ Дніпропетровської, Харківської, Донецької, Луганської, Запорізької, Одеської та Львівської областей. Незадовільним є стан розрахунків підприємств ТКЕ й решти областей.

Значна заборгованість перед ДК `Газ України` залишається за столичною енергокомпанією АЕК `Київенерго` (борг за спожитий у 2008-2009 рр. природний газ перевищує 661 млн. грн., рівень оплати у 2009 р. - 57%).

Серед регіональних підприємств ТКЕ, чия заборгованість за спожитий з 01.10.08 природний газ перевищує 100 млн. грн., такі тепловиробники, як `Донецькміськтепломережа`, Комунальне підприємство `Теплопостачання міста Одеси`, Запорізький концерн `Міські теплові мережі`, `Донецьктеплокомуненерго`, `Харківські теплові мережі`, `Криворіжтепломережа`, `Криворізька ТЕЦ`, ЗАТ `ТЕЦ-3` (м. Харків). Значною є заборгованість за газ й інших підприємств ТКЕ.

Чимало підприємств ТКЕ-боржників й досі не скористалися можливістю зменшити заборгованість шляхом оформлення й проведення відповідних протоколів згідно вимог постанови КМУ від 5.03.09 №193 (визначає порядок компенсації з держбюджету різниці в тарифах). Вони, зокрема, не провели протоколів на суму понад 254,9 млн. грн. Окрім того, понад 288,12 млн. грн. складає залишок непроведених протоколів у АЕК `Київенерго`.

Відтак через бездіяльність місцевих органів влади й керівників відповідних підприємств ТКЕ початок нового опалювального сезону перебуває під загрозою у таких містах, як Донецьк, Одеса, Запоріжжя, Харків, Кривий Ріг, Івано-Франківськ, Кіровоград, Луцьк, Ужгород, Мукачево та у деяких інших містах.

ДК `Газ України` звертає увагу керівництва місцевих органів влади та підприємств ТКЕ на необхідність терміново провести розрахунки за поточне споживання й погасити заборгованість за природний газ, використаний за період з 01.10.08. Заборгованість за газ підприємств ТКЕ ускладнює закупівлю НАК `Нафтогаз України` природного газу й підготовку до нового опалювального сезону 2009-2010 рр.

Довідка: Відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 р. №1729 імпортований природний газ реалізується в Україні лише за умови стовідсоткової оплати споживачами використаного природного газу.

Постановою Кабінету Міністрів України від 5.03.2009 р. №193 затверджено порядок перерахування субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, що виникла через невідповідність фактичній вартості теплової енергії тарифам, що затверджувалися або погоджувалися відповідними органами державної влади або місцевого самоврядування.

Згідно з положеннями Закону України `Про теплопостачання` (ст.13) відповідальність за теплопостачання покладена на органи місцевого самоврядування.

http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 3869
Aquatherm Kyiv 2024