МінЖКГ: Олексій Кучеренко впевнений у перспективі залучення нових міжнародних інвестицій у галузь ЖКГ

18 вересня у Одесі відбулося засідання Міжвідомчої робочої групи з питань координації та контролю за підготовкою та реалізацією проектів розвитку житлово-комунального господарства населених пунктів України.

Головним питанням, яке розглядалося на засідання, було обговорення стану і перспектив енергоефективності у сфері житлово-комунального господарства в рамках впровадження спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку проекту `Розвиток міської інфраструктури`, а також розгляд існуючих і перспективних можливостей залучення коштів міжнародних фінансових установ для реалізації проектів у сфері житлово-комунального господарства. Зокрема, керівники підприємств ЖКГ за підтримки Мінжитлокомунгоспу звернулися до Світового банку з проханням надати кредит у розмірі 200 млн. дол. США для реалізації проектів розвитку та модернізації систем теплопостачання.

`На шляху модернізації і розбудови житлово-комунальної інфраструктури Міністерство вітає та всіляко підтримує співробітництво із Світовим банком, Міжнародним банком реконструкції та розвитку, іншими Міжнародними фінансовими структурами. Сподіваюсь на нашу довгострокову плідну та ефективну співпрацю. Україна готова залучати допомогу без винятку всіх міжнародних фінансових інституцій та установ` - зазначив Міністр у своєму виступі.

Слід зазначити, що для реалізації проекту `Розвиток міської інфраструктури` Україна від Світового банку отримала позику в розмірі 140 млн. дол. США для покращення водопостачання та каналізації наших міст. Термін позики 20 років, пільговий період 5 років, повернення позики 15 років, починаючи з 15 квітня 2013 р. Реалізацію проекту в цілому планується завершити до 30 червня 2012 р.

В Україні безпосередньо з комунальними підприємствами на сьогодні також працює Європейський банк реконструкції та розвитку. Завершення проекту `Програма інвестицій та розвитку системи водопостачання та очищення води м. Запоріжжя` загальною вартістю 42,5 млн. дол. США заплановано на 2009 р. Серед перспективних проектів ЄБРР слід відзначити пілотний проект з теплопостачання м. Енергодар (8 млн. євро), проект з теплопостачання м. Івано-Франківськ (12 млн. євро), проект з управління рухом транспорту м. Київ (30 млн. євро), проекти по водопостачанню та теплопостачанню м. Житомир (по 10 млн. євро кожний), проекти з модернізації громадського електротранспорту м. Львів (30 млн. євро) та м. Одеса (50 млн. євро) та інші.

Кучеренко наголосив, що успіх у справі залучення міжнародних інвестицій залежатиме виключно від інвестиційної спроможності українських комунальних підприємств, остаточну оцінку якій даватимуть міжнародні фінансові інституції, а також від активної позиції міських і обласних влад по цьому питанню.

У засіданні взяли участь голова Одеської обласної державної адміністрації Сердюк М.Д., Одеський міський голова Гурвіц Е.Й., Керівник проекту `Розвиток міської інфраструктури` від Міжнародного банку реконструкції та розвитку Мангі Сіма, Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Швеція в Україні Стефан Гуллгрен, українські парламентарі, представники Секретаріату Кабінету Міністрів, Мінфіну, Мінекономіки, МЗС, Мінприроди, Мін’юсту, НАЕР, Світового банку, Міжнародної фінансової корпорації IFC, Кредитної установи для відбудови KfW, Німецького товариства технічного співробітництва GTZ, Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень та директорів тамтешніх комунальних підприємств.

http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 3868
Теплоізоляція