МінЖКГ: Олексій Кучеренко звернувся до керівництва МБРР з пропозицією збільшити фінансування Проекту розвитку міської інфраструктури

МінЖКГ: Олексій Кучеренко звернувся до керівництва МБРР з пропозицією збільшити фінансування Проекту розвитку міської інфраструктури

18 вересня в Одесі під головуванням Міністра з питань житлово-комунального господарства України О.Ю. Кучеренка та Заступника Міністра І.В. Запатріної відбулося одинадцяте засідання Міжвідомчої робочої групи з координації та контролю за ходом підготовки і реалізації проектів розвитку житлово-комунального господарства населених пунктів, яка є консультативно-дорадчим органом при Кабінеті Міністрів України.

Головним питанням порядку денного засідання було обговорення стану та перспектив енергоефективності у сфері житлово-комунального господарства в рамках впровадження спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку проекту `Розвиток міської інфраструктури`.

Міністр з питань житлово-комунального господарства О.Кучеренко висловив подяку Міжнародному банку реконструкції та розвитку за інвестиційну підтримку вітчизняної міської житлово-комунальної інфраструктури, а також представникам всіх міжнародних фінансових організацій та установ за допомогу у розробці проектів енергоефективності в Україні.

О.Кучеренко та Керівник проекту `Розвиток міської інфраструктури` від Світового банку С.Мангі дали позитивну оцінку ходу імплементації спільного проекту `Розвиток міської інфраструктури`, зокрема відбору комунальних підприємств до `відкритого компоненту` проекту, де був відзначений високий рівень конкуренції серед українських міст.

Міністр наголосив, що у зв’язку з міжнародною фінансовою кризою Уряд буде відходити від практики беззворотніх дотацій комунальним підприємствам, яким відтепер треба буде розраховувати здебільшого на кредитні ресурси за умов відкритої, прозорої конкуренції у відборі на їх отримання.

З понад 30-ти міст, які звернулись за інформацією щодо участі у `відкритому компоненті` проекту, 22 міста подали бізнес-плани на загальну суму 113,55 млн. дол. США. З цих міст 17 одержали позитивний висновок експерта з оцінки бізнес-планів на загальну суму 92,33 млн. дол. США.

7 міст одержали позитивні висновки Міністерства фінансів України із загальним бюджетом 52,92 млн. дол. США, з яких 6 міст затверджені на Експертній робочій групі та передані на погодження до Світового банку. Це міста Одеса – 10,14 млн. дол. США, Чернігів – 8 млн. дол. США, Черкаси – 10,88 млн. дол. США, Калуш – 9,6 млн. дол. США, Коломия – 2,6 млн. дол. США та Краснодон – 5,00 млн. дол. США.

У рамках реалізації згаданого проекту під час засідання Міністр з питань житлово-комунального господарства України підписав угоди про субкредитування між Мінжитлокомунгоспом, Міністерством фінансів та комунальними підприємствами міст Одеса та Калуш в рамках проекту `Розвиток міської інфраструктури`. 22 вересня в Мінжитлокомунгоспі має відбутися підписання аналогічних угод з комунальними підприємствами міст Чернігів та Коломия.

Під час засідання Міністр звернувся до керівництва Міжнародного банку реконструкції та розвитку з пропозицією щодо збільшення фінансування `відкритого компоненту` Проекту розвитку міської інфраструктури на 200 млн. дол. США, а також його поширення на сферу теплопостачання, переробки побутових відходів та очищення питної води і стічних вод.

Заступник Надзвичайного і Повноважного Посла Королівства Швеція в Україні Х.Камілл у своєму зверненні підтвердив готовність його країни щодо надання грантової допомоги у ході реалізації проекту `Розвиток міської інфраструктури`, що має загалом підвищити надійність та фінансову стабільність українських комунальних підприємств.

О.Ю.Кучеренко повідомив учасників засідання про останні кроки Уряду в напрямку підтримки житлово-комунального сектору України, діяльність Мінжитлокомунгоспу щодо створення незалежного професійного органу з тарифного регулювання, зокрема розробку відповідного законопроекту. Звернувся до представників міжнародних фінансових організацій з проханням щодо передачі досвіду діяльності існуючих тарифних регуляторів в інших країнах світу.

Торкаючись надання бюджетної допомоги містам Міністр зазначив, що останнім часом на тлі позитивних процесів розвитку місцевого самоврядування в Україні, її житлово-комунальне господарство стало надто децентралізованим. Поінформував, що у проекті Держбюджету передбачене наповнення місцевих бюджетів, але з посиленням системи державного управління. У цьому зв’язку Міністр наголосив, що жодний проект міста по фінансуванню з Держбюджету не розглядатиметься без наявності генерального плану розвитку міста, затвердженої схеми теплопостачання та чіткої програми з водопостачання.

Представники Європейського банку реконструкції та розвитку, Міжнародної фінансової корпорації IFC та Німецького товариства технічного співробітництва GTZ поінформували про існуючі та перспективні інвестиційні проекти, про встановлені критерії щодо їх відбору, висловили зацікавленість щодо розгляду нових проектних пропозицій.

http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 3873
Aquatherm Kyiv 2024