У бюджеті 2009 року закладено недостатнє фінансування потреб житлово-комунального господарства – О.Шлапак

У бюджеті 2009 року закладено недостатнє фінансування потреб житлово-комунального господарства – О.Шлапак

Про це повідомив під час брифінгу Перший заступник Глави Секретаріату – представник Президента у Кабінеті міністрів Олександр Шлапак.

Він повідомив, що сьогодні Президент України Віктор Ющенко направив листа до прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, в якому констатує, що якість підготовки країни до опалювального сезону знаходиться на найгіршому за останні роки рівні.

`Президент у своєму листі вимагає, щоб негайно були внесені відповідні зміни до бюджету 2009 року`, - сказав Олександр Шлапак, посилаючись на лист Глави держави.

При цьому у листі Президента роз’яснено, що такий стан речей пов`язаний насамперед із бюджетною політикою уряду.

Так, у Державному бюджеті України на 2009 рік за напрямом житлово-комунальне господарство передбачено видатків на 18,9% менше порівняно з фактично профінансованими у 2008 році. Але навіть ці недостатні кошти надаються несвоєчасно. Зокрема, субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з водопостачання та водовідведення профінансовано на 48% річного плану. На сьогодні виділено всього 960 млн. гривень з передбачених 2 млрд. гривень, в той час як фактичний обсяг видатків на таку субвенцію у 2008 році становив 3,1 млрд. гривень. Крім того, врахування бюджетних установ під час розрахунку субвенції на погашення заборгованості з різниці в тарифах призведе до необхідності збільшення обсягу коштів для її виплати на 750 млн. гривень. Також у зв`язку з прийняттям Урядом зобов`язань перед Міжнародним валютним фондом щодо підвищення ціни на газ на 20% додатково необхідний обсяг субвенції становить понад 500 млн. гривень.

Програми енергозбереження в країні провалено. Із Стабілізаційного фонду на реалізацію інвестиційних та інноваційних проектів з енергозбереження в житлово-комунальному господарстві виділено 13,6 з 500 млн. гривень (2,7%).

Окрім того, Урядом допущено значне погіршення платіжної дисципліни під час розрахунків за спожитий природний газ. Також Урядом запроваджена система підтримки необгрунтованих тарифів.

http://www.president.gov.ua/
Идентификатор: 3902
Aquatherm Kyiv 2024