Мінпаливенерго має намір впровадити новітні технології на теплових електростанціях України

Мінпаливенерго має намір впровадити новітні технології на теплових електростанціях України

2 жовтня 2009 року Юрій Продан здійснив робочу поїздку до м. Бурштин (Івано-Франківська область), в ході якої відвідав Бурштинську теплоелектростанцію та провів виїзну нараду з питань оновлення її енергогенеруючих потужностей.



Під час поїздки Міністра супроводжували голова НКРЕ Валерій Кальченко, член НКРЕ Юрій Андрійчук, голова Національного агентства України з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів Сергій Єрмілов, заступник Міністра палива та енергетики та голова спостережної ради ВАТ `Західенерго` Сергій Павлуша, президент НАК `Енергетична компанія України` Володимир Зіневич, в.о. директора НЕК `Укренерго` Костянтин Ущаповський, голова ВАТ `Західенерго` Петро Омеляновський, керівництво станції та енергетичних компаній, представники місцевої влади та ін.



В ході візиту оглянуто інфраструктуру Бурштинської ТЕС, машинний зал та парові турбіни станції, зокрема блоку №7, який знаходиться на реконструкції, охолоджуюче водоймище ТЕС, прилеглу підстанцію та майданчик, на якому потенційно розглядається будівництво нових енергоблоків.



Після ознайомчого огляду станції під головуванням Міністра Юрія Продана відбулась спеціальна нарада за участю супроводжуючих осіб, представників підрядних та проектувальних організацій, на якій розглядались питання експортного потенціалу `Бурштинського енергоострова`, проект `Реконструкції та технічного переоснащення енергоблоку №7 Бурштинської ТЕС`, а також будівництво нових енергоблоків на майданчику станції.



Під час наради Юрій Продан наголосив, що Бурштинська теплоелектростанція є найважливішим та найпотужнішим енергоджерелом `Бурштинського енергетичного острову`, який є першим реальним кроком до енергетичної інтеграції України до європейської спільноти. За його словами, в першу чергу робота `острова` відповідає пріоритетам діяльності Кабінету Міністрів України, Міністерства палива та енергетики України щодо інтеграції ОЕС України до європейської енергосистеми. `Таке об’єднання неможливе без впровадження прогресивних технічних рішень, які відповідають європейським стандартам в енергетичній галузі. Для забезпечення відповідності енергетичних підприємств України вимогам UCTE нам необхідно модернізувати системи регулювання турбін та котлів, встановити автоматичні регулятори частоти, замінити на сучасне електротехнічне обладнання, вимірювальні та захисні системи`, - сказав Міністр.



Важливою проблемою, за словами Юрія Продана, залишається наростаючий знос енергетичного обладнання. `На поточний час напрацювання близько 80% енергетичного обладнання теплової генерації перевищує розрахунковий ресурс, тому враховуючи той рівень його фізичного та морального зносу необхідно гостро ставити питання реконструкції діючих енергоблоків для підвищення надійності роботи станції та більш ефективного використання палива`, - додав він.



Під час наради було також зазначено, що прагнення України набути членства в ЄС накладає на енергетику країни великі зобов’язання і в частині природоохоронних заходів. Так, у частині впливу на атмосферне повітря необхідно до 2018 року забезпечити дотримання вимог Директиви 2001/80/ЄС стосовно граничних рівнів шкідливих викидів ТЕС. Для цього необхідно удосконалити існуючі системи золоочистки на ТЕС, обладнати електростанції сучасними системами очищення димових газів від оксидів сірки та азоту.



Юрій Продан відмітив роботу Мінпаливенерго та НАК `Енергетична компанія України`, які з метою розвитку та впровадження новітніх технологій сьогодні опрацьовують питання щодо залучення передових технологій та інвестицій у рамках міжнародного українського співробітництва. `Зокрема, на теплових електростанціях планується будівництво екологічно безпечних енергоблоків за японською технологією потужністю 600 МВт на супернадкритичних параметрах пари з ККД майже 42% і, на мій погляд, пілотним проектом може бути будівництво такого блоку саме на Бурштинській ТЕС`, - сказав Міністр. Запорукою впровадження прогресивних технічних рішень, на його думку, є залучення значних інвестиційних коштів та визначення механізму їх повернення. `Ми маємо обов’язково розглянути питання щодо забезпечення фінансування технічного переоснащення енергоресурсів `Бурштинського острова`, намітити шляхи їх вирішення`, - наголосив він. За словами Міністра, вирішення порушених питань дозволить не тільки покращити економічні показники діяльності теплової генерації, зменшити навантаження на довкілля, але й значно збільшити експортний потенціал `Бурштинського острова` та створить умови для подальшої інтеграції ОЕС України до енергетичного європейського співтовариства.



Під час наради під головуванням Міністра детально обговорено питання обґрунтування необхідності підвищення маневрової здатності Бурштинської ТЕС шляхом реконструкції енергоблоку №7, а також ключові питання стосовно модернізації циліндра низького тиску та системи регулювання турбіни на цьому блоці, роботи по яким виконує генеральний підрядник корпорація СОЮЗ (м.Одеса).



Заслухано доповідь компанії НАК `Енергетична компанія України` стосовно покращання показників проекту реконструкції енергоблоку №7 за рахунок продажу одиниць скорочення викидів парникових газів, та, зокрема, поінформовано про підписання в серпні 2009 року контракту між ВАТ `Західенерго` та RWE Power (Німеччина) на продаж квот викидів парникових газів.



Також в ході наради заслухано та обговорено інформацію про хід підготовки проекту та організації розробки техніко-економічного обґрунтування будівництва енергоблоку 600 МВт на супернадкритичних параметрах за японською технологією та інформацію компанії ALSTOM POWER щодо можливості будівництва енергоблоку 460 МВт на майданчику Бурштинської ТЕС.

http://mpe.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 3904
Теплоізоляція