В Мінпаливенерго відбувся завершальний раунд переговорів з представниками ЄК щодо приєднання України до Енергетичного Співтовариства

В Мінпаливенерго відбувся завершальний раунд переговорів з представниками ЄК щодо приєднання України до Енергетичного Співтовариства

07 жовтня 2009 року в Міністерстві палива та енергетики України відбувся завершальний раунд переговорів з представниками Європейської Комісії щодо приєднання України до Енергетичного Співтовариства.



З боку Європейської комісії участь в переговорах взяли заступник генерального директора з питань енергетики та транспорту Європейської Комісії Фабрізіо Барбасо, Посол, Голова Представництва ЄК в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра, керівник секції Представництва ЄК в Україні Ханс Райєн, координатор сектору енергетичного спільноти, генеральний директор з питань енергетики та транспорту Європейської Комісії Олівьє Сілла, асистент заступника Генерального директора з питань енергетики та транспорту ЄК Меріон Кнобен та керівник сектору енергетики Представництва ЄК в Україні Ольга Сімак.



З української сторони участь в переговорах взяли голова делегації Міністр палива та енергетики Юрій Продан, заступник Міністра Сергій Павлуша, голова НКРЕ Валерій Кальченко, та інші члени делегації, представники міністерств та відомств.



Під час переговорів зазначено, що приєднання України до Договору про заснування Енергетичного Співтовариства є одним з головних пріоритетів діяльності Уряду України, який чітко визначений в програмі діяльності Уряду та рядом рішень Ради національної безпеки та оборони України, затверджених Указами Президента України.



`Вступ України до Енергетичного Співтовариства відповідає цілям Енергетичної стратегії України на період до 2030 року та Меморандуму між Україною та Європейським Союзом про порозуміння щодо співробітництва в енергетичній галузі`, - сказав Юрій Продан. За словами Міністра, менше трьох років тому Україна висловила бажання приєднатися до Договору про Енергетичне Співтовариство. `Сьогодні я засвідчую про незмінність досягнутих в ході переговорного процесу домовленостей щодо намірів приєднання України до цього документу`, - додав він.



Обидві сторони висловили сподівання в тому, що найближчим часом Радою Міністрів Енергетичного Співтовариства буде прийнято рішення щодо вступу України до цієї спільноти, після чого Верховна Рада України ратифікує приєднання України до Договору про заснування Енергетичного Співтовариства, оскільки воно є однією з головних складових політичних та економічних пріоритетів нашої держави у напрямку європейської інтеграції.



Під час переговорів голова НКРЕ Валерій Кальченко детально розповів учасникам переговорів про хід реформування електроенергетичного сектору та його перспективи, а також стосовно ключових та принципових положень прийнятого в першому читанні законопроекту `Про Національну комісію регулювання електроенергетики України`, під час розробки якого особливої уваги приділено заходам з реалізації рекомендацій отриманим в рамках проекту TWINING.



В свою чергу заступник Міністра Сергій Павлуша детально окреслив хід проведення реформ в газовій галузі України та особливості розробленого законопроекту `Про засади функціонування ринку природного газу`. За його словами, проведення реформ в газовій галузі України засвідчують готовність України забезпечити ефективне та прозоре функціонування ринку природного газу і, в більш широкому контексті, працювати з Євросоюзом за єдиними правилами, чому цілком відповідає філософія європейської інтеграції нашої держави.



Під час переговорів Юрій Продан також повідомив, що Мінпаливенерго розпочато роботу по формуванню чіткого плану перетворень, які чекає енергетичний сектор в рамках досягнутих в переговорному процесі домовленостей. `Міністерство та НКРЕ, за сприяння Європейської Комісії, проводять роботу по імплементації положень європейського енергетичного законодавства у вітчизняне правове поле`, - зазначив Міністр. `Я впевнений, що результат сьогоднішнього раунду переговорів, як і самі переговори, суттєво сприятимуть активізації реформ енергетичного сектору України та дозволить розширити участь Європейської Комісії у цьому процесі`, - сказав Міністр.



В свою чергу, заступник генерального директора з питань енергетики та транспорту Європейської Комісії Фабрізіо Барбасо, відзначив, що входження України до Енергетичного Співтовариства відкриває дуже великі перспективи для України. `Ви приєднуєтесь до великого панєвропейського інтегрованого ринку, що дає можливості обміну торгівлею електроенергією і газом. Таким чином ви також приєднуєтесь до стабільної та прозорої юридичної бази, до ринку, на якому діють рівноправна конкуренція та чіткі правила. Безперечно, на це дуже позитивно відреагують інвестори та міжнародні фінансові установи, і ми переконані, що це буде добрий сигнал для того щоб в енергетичному секторі України реалізовувались великі інвестиційні проекти`, - сказав пан Барбасо.



За результатами переговорів Юрій Продан та Фабрізіо Барбасо підписали Меморандум про завершення переговорів. `Я із задоволенням доповім Європейській Комісії та Енергетичній Раді, тобто 27 членам Європейського Союзу, які мене делегували на ці переговори, а також Міністрів Енергетичного Співтовариства, що наші перемовини дістали логічне позитивне завершення`, - сказав Фабрізіо Барбасо підписуючи Меморандум. В свою чергу, Юрій Продан додав, що Україна налаштована на велику та відповідальну роботу. `Ми відчуваємо велику відповідальність за реалізацію тих заходів, які Україна має зробити в процесі інтеграції, і ми впевнені в тих перевагах, які надає приєднання України до європейських ринків`, - додав Міністр.



На завершення, керівники делегацій висловили щиру подяку всім причетним фахівцям та учасникам тривалого переговорного процесу, завдяки яким обидві сторони досягли надзвичайного важливого та позитивного результату роботи.

http://mpe.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 3915
Теплоізоляція