Андрій Клюєв: Перші результати програм з розвитку альтернативної енергетики в Україні можна буде спостерігати уже навесні

Андрій Клюєв: Перші результати програм з розвитку альтернативної енергетики в Україні можна буде спостерігати уже навесні

Перші значні результати впровадження програм з розвитку альтернативної енергетики в Україні можна буде спостерігати уже у березні-квітні 2011 року. Про це сьогодні на прес-конференції в Києві заявив Перший Віце-прем`єр-міністр України Андрій Клюєв.

Андрій Клюєв наголосив, що півтора роки тому Верховна Рада ухвалила ключовий закон, який став основою для реалізації цієї програми - про `зелений тариф`, який, на думку Першого віце-прем`єр-міністра, є дуже актуальним і прогресивним для України, і який створює сприятливі умови для розвитку відновлювальної енергетики: `Перше, що ми зробили, - створили законодавчу базу і зробили цей вид бізнесу досить цікавим для інвесторів. Фактично цей закон зробив впровадження альтернативної енергетики достатньо ефективним бізнесом`. Андрій Клюєв заявив, що багато країн пішли цим шляхом. `Це питання досить актуальне. Ми, коли готували цей закон, вивчали досвід Німеччини, США, Китаю. Ці країни, особливо Німеччина, одні з передових країн у використанні альтернативних джерел енергії`, - підкреслив урядовець.

Андрій Клюєв зазначив, що питаннями цих видів енергетики безпосередньо займається Міжвідомча комісія з питань розвитку альтернативної енергетики. Зараз уже почали надходити пропозиції з будівництва електростанцій, що використовують поновлювальні види енергії: сонячні, вітрові та млі гідроелектростанції, і Комісія розглядає відповідні проекти.

За словами Андрія Клюєва, вже зараз інвестиційних заявок на будівництво в Криму вітрових та сонячних електростанцій - більш ніж на 5 тис. МВт, що дорівнює потужності п‘яти українських атомних енергоблоків. При сьогоднішньому дефіциті електроенергії в Криму в 1 тис. МВт цього для півострова буде забагато. Тому, зазначив Перший віце-прем`єр-міністр, окрім Криму для розвитку альтернативних видів енергетики використовуватимуться також природні ресурси інших південних регіонів України - Одеської, Миколаївської, Херсонської областей.

За його словами, зараз важко спрогнозувати, наскільки швидко можна буде збільшити частину виробництва електроенергії саме з відновлювальних джерел, оскільки залишається цілий ряд невирішених питань: `Наприклад, нам ще необхідно підготувати енергетичну інфраструктуру, зокрема, високовольтні мережі. Також ми повинні підготувати регулюючі потужності`.

За його словами, сьогодні по всій країні вже реалізуються кілька крупних проектів з розвитку електричних мереж, зокрема в тому ж Криму будується лінія електропередач Сімферополь-Севастополь.

Програма з розвитку альтернативних джерел енергії досить цікава і перспективна, зазначив Андрій Клюєв. За його словами, всі провідні країни вкладають величезні ресурси в розвиток подібних програм. `Це обличчя нашої держави. Це вже хай-тек, це передові технології, це сучасне обладнання`, - підкреслив урядовець.

http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 4504
Теплоізоляція