Ринок біопалива: для розвитку потрібні законодавчі реформи
Фото: Галина Коноваленко

Ринок біопалива: для розвитку потрібні законодавчі реформи

11 грудня в Києві відбувся спеціалізований семінар «Як побудувати ефективне виробництво і збут паливних брикетів та пелет. Тепло- та електрогенерація на біомасі». Організаторами семінару виступили Центр Інноваційного Бізнесу (IBCentre) та Асоціація учасників ринку альтернативних видів палива та енергії України (АПЕУ).

Заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів України Віталій Атаманчук відзначив високий потенціал ринку біопалива, основним стримуючим чинником розвитку якого на сьогодні, на його думку, залишаються законодавча неврегульованість і відсутність інвестицій.
Наталія Лагутіна, начальник відділу використання альтернативних видів палива Департаменту розвитку відновлюваної енергетики Держенергоефективності на прикладі статистичних даних показала потенційні можливості розвитку сектора виробництва біопалива. Так, за її словами, в 2012 році в Україні частина використання економічного потенціалу соломи, зернових культур та ріпаку склала 1%, лушпиння соняшнику — 42%, дров і деревної біомаси на 80%. За її твердженням, «вітчизняне виробництво теплотехнічного обладнання, що працює на біопаливі — одна з важливих складових досягнення цілей, поставлених Україні Європейським енергетичним співтовариством».
Наталія Лагутіна також продемонструвала актуальну статистику по кількості компаній, включених до реєстру альтернативних видів палива за станом на 1 грудня 2014 року: 58 виробників альтернативного палива (пелети, брикети, гранули та ін.), 6 виробників торфу, фрезерного торфу і торфу в брикетах, 10 виробників гранул з рослинної сировини, 9 — з лушпиння соняшнику — 9, 30 — з відходів деревини, 2 — деревного вугілля та 1 — дров.
Економічний потенціал біомаси для виробництва твердого біопалива в Україні за підсумком роботи у 2013 році складав 21,07 млн т умовного палива, що може замістити 18,16 млрд м3 природного газу.
Сфера біоенергетики в Україні має значний потенціал розвитку, що обумовлено особливостями клімату, потенціалом аграрного сектору, наявністю необхідної робочої сили.
Реалізація наявного потенціалу біоенергетики ускладнюється нерозвиненою інфраструктурою та сировинною базою, які необхідні для забезпечення безперебійних поставок сировини на енергетичні об’єкти, низьким розвитком сектору виробництва обладнання для теплової енергетики, що працює з використанням біопалива.
Крім цього, Держенергоефективності опрацьовує питання щодо розвитку сфери виробництва багаторічних енергетичних культур.
Україна як сільськогосподарська країна має великий потенціал для вирощування багаторічних енергетичних культур в якості використання їх як джерела для виробництва теплової та електричної енергії, і розміщення їх плантацій на малопродуктивних для вирощування с/г культур землях та землях, які не оброблялися по 10-15 років.

Спеціалізований семінар став ефективним майданчиком для обговорення актуальних питань розвитку ринку твердого біопалива, а також обміну досвідом побудови бізнесу в сегменті виробництва теплової та електроенергії на основі відходів лісової та аграрної промисловості.

Нагадаємо, що Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 № 902 затверджено Національний план дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року. Метою Плану є досягнення в 2020 році 11% частки енергії, отриманої з відновлюваних джерел енергії у кінцевому енергоспоживанні країни.
Ідентифікатор: 6952
Aquatherm Kyiv 2024