З 2020 року Німеччина зможе віддавати "на збереження" в Норвегію свою "зелену" енергію
Фото: Tennet

З 2020 року Німеччина зможе віддавати "на збереження" в Норвегію свою "зелену" енергію

10 лютого було в Норвегії був підписаний інвестиційний договір, згідно з яким між Німеччиною та Норвегією планується прокласти високовольтну лінію електропередачі (ЛЕП) потужністю в 1400 МВт і загальною протяжністю в 623 км, 516 км з яких — під водою. Вартість проекту складе від 1,5 до 2 млрд євро. Нова ЛЕП дозволить Німеччині акумулювати надлишок вітрової енергії на норвезьких ГАЕС, використовуючи її при необхідності вже у вигляді гідроенергії.

Компанія Теннет (Нідерланди), енергетична компанія Statnett (Норвегія) і Банк розвитку KfW (Німеччина) підписали з компанією NordLink інвестиційну угоду, яка відкриє для Німеччини нові можливості розвитку відновлюваної енергетики, а також забезпечить прямий зв'язок між німецьким і норвезьким ринками електроенергії.

Для ефективного виробництва та використання «зеленої» електроенергії потрібні проміжні накопичувачі, які будуть зберігати, а при необхідності видавати резервну електроенергію. ГАЕС якраз виконують цю функцію досить успішно, але для їх ефективної роботи потрібна гірська місцевість (використовуючи надлишки "зеленої" енергії, насоси на ГАЕС накачують воду з нижнього водоймища у верхнє, а при необхідності скидають воду назад, генеруючи електроенергію вже за принципом звичайної ГЕС).

Німецька вітрова енергетика активно розвивається на півночі країни — в регіоні з сильними вітрами, але пласким рельєфом. Вирішенням завдання по збереженню надлишків вітрової енергії став проект з прокладання підводної ЛЕП до гірського норвезького узбережжя, де сучасні ГАЕС будуть виконувати функцію накопичувачів "зеленої" енергії.
Передбачається, що нова ЛЕП покриє 3% із загального споживання електроенергії в Німеччині.

Нагадаємо, що на розвиток біоенергетики в Україні до 2020 року планується залучити 17 млрд євро.

Довідка:
Підводні ЛЕП вже провели в Норвегію такі країни, як Данія, Нідерланди та Швеція. Рішення про розробку подібного проекту також розглядає Великобританія. У 2019 підводний ЛЕП з'єднає енергетичні системи Нідерландів і Данії. В результаті, в районі Північного моря сформується міжнародна система ліній електропередач, яка сприятиме оптимальному використанню та розвитку відновлюваної енергетики у регіоні.
Ідентифікатор: 7055
Теплоізоляція